NESTAO TRAG VIRUSA

Medicinska senzacija: Nakon presađivanja koštane srži, dva pacijenta u potpunosti su izliječeni od AIDS-a

 C. Goldsmith / Wikimedia Commons

BOSTON - Dva pacijenta u bolnici u Bostonu, koja su bolovala od AIDS-a i raka, u potpunosti su ostali bez virusa HIV-a u krvi nakon što su primili transplantaciju koštane srži.

- Očekivali smo da će HIV nestati iz njihove krvne plazme, no iznenađeni smo da ne možemo naći nikakve tragove virusa HIV-a u njihovim stanicama, rekao je Dr. Timothy Henrich, jedan od znanstvenika koji su proučavali dva mladića.

- Čini se da za vrijeme anti-retrovirusne terapije, bijela krvna zrnca koja su repopulirala imunosustav pacijenata bila su zaštićena od ponovne zaraze HIV-om.

Priča dijeli određene sličnosti s pričom Timothy Ray Browna, ‘Berlinskog pacijenta’, koji je do ovog slučaja bio jedina osoba u potpunosti izliječena od HIV-a, no postoje i određene razlike.

U Brownovom slučaju, za transplantaciju su namjerno odabrane stanice koštane srži donora za kojega se znalo da posjeduje genetsku mutaciju koja ga je činila otpornim na virus HIV-a, dok su dva pacijenta u ovom slučaju dobila normalne stanice.

Također, oba pacijenta i dalje su primali anti-retrovirusnu terapiju, iako je do sada praksa bila da se prekine s terapijom za vrijeme liječenja od raka.

Iako se čini da su ova dva mladića i slučaj ‘Berlinskog pacijenta’ otkrili put lijeku protiv AIDS-a, liječnici napominju da je transplantacija koštane srži trenutno preskupa i pre opasna da bi se sve pacijente tretiralo na taj način.

Umjesto toga, znanstvenici pokušavaju razviti gensku terapiju koja bi modificirala imunosustave zaraženih kako bi ih oslobodila od HIV-a, koristeći se matičnim stanicama, no ova vrsta terapije još nije ni u fazi kliničkog testiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 12:49