NASA ZA SADA ŠUTI

MARS: Curiosity na pragu otkrića od 'povijesne’ važnosti! 'Ovo će pronaći svoje mjesto u udžbenicima'

 NASA

PASADENA - NASA-in rover Curiosity na Marsu je otkrio nešto od ‘povijesne’ važnosti, no o čemu se točno radi saznat ćemo tek za nekoliko tjedana.

- Podaci koje smo prikupili će pronaći svoje mjesto u udžbenicima povijesti, natuknuo je glavni znanstvenik Curiosityja John Grotzinger.

Otkriće je napravljeno uz pomoć instrumenta za analizu uzoraka (Sample Analysis at Mars - SAM), kemijskog laboratorija unutar rovera koji mjeri omjere izotopa kisika i ugljika u ugljičnom dioksidu i metanu kako bi razaznao je li njihovo podrijetlo geokemijsko ili biološko.

Grotzinger i njegov tim oprezni su s izjavama, ne žele preuranjeno objaviti novo otkriće. Već su se našli u sličnoj poziciji kada su mjerenja pokazala prisustvo metana u Marsovoj atmosferi. Svi znanstvenici u timu željeli su smjesta objaviti svoje otkriće, no srećom oprez je prevladao. Srećom, je se ubrzo ispostavilo da je mjerenje bilo netočno - vjerojatno je Curiosity sa sobom donio i nešto malo atmosfere sa Zemlje.

Za sada, Grotzinger oprezno najavljuje službene rezultate ‘unutar nekoliko tjedana’.

Nakon NASA-inog debakla sa senzacionalistički najavljivanim otkrićem ‘života na bazi arsena’, koje se na kraju pokazalo netočnim, teško da bi si svemirska agencija dopustila još jedan senzacionalistički istup osim ukoliko je uistinu opravdan.

Pitanje je što je to Curiosity mogao pronaći a da je toliko bitno da će ‘završiti u povijesnim udžbenicima’. Obzirom da se radi o kemijskom nalazu instrumenta čija je svrha razaznati kemijski od biološkog podrijetla spojeva, nije suludo pretpostaviti kako je Curiosity možda pronašao i prve tragove života na Marsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:47