KONTROVERZNA METODA

Malom Talijanu život će spasiti ‘dizajnirani’ brat

Roditelji su dobili bebu koja će donirati matične stanice i tako spasiti dječaka koji boluje od teške bolesti krvi

ZAGREB - U Firenzi je rođena prva talijanska “dizajnirana” beba, dječačić začet kako bi spasio život teško bolesnom starijem bratu, priopćila je La Repubblica.

Štiteći anonimnost svojih pacijenata, talijanski liječnici izvijestili su da je rođenje “dizajnirane” bebe bila jedina nada za njegova brata, 1,5-godišnjeg dječačića koji boluje od teške bolesti krvi.

Da bi preživio, mališanu je bilo nužno presaditi matične stanice iz koštane srži kompatibilnog donatora.

Skeniranje embrija

Unatoč potrazi diljem svijeta, odgovarajući donator nije pronađen. Stoga se talijanski par odlučio za varijantu “dizajnirane” bebe, a najprije su se podvrgli umjetnoj oplodnji.

Liječnici su zatim uz pomoć preimplantacijske genetske dijagnostike (PGD) odabrali onaj embrio čije su genetske karakteristike obećavale da će biti prikladan donator matičnih stanica.

Nakon devet mjeseci rođen je zdrav dječačić, a liječnici su zatim izolirali matične stanice iz njegove pupkovine te ih transplantirali bolesnom bratu. - Bila je to misija velike odgovornosti - izjavio je dr. Massimo Pieraccini naglasivši kako su novorođeni dječak i njegov stariji brat dobro, a njihovi roditelji puni nade.

Prva “dizjanirana” beba na svijetu jest Adam Nash, koji je rođen 2000. godine kako bi spasio život svojoj šest godina starijoj sestrici Molli koja je bolovala od Fanconijeve anemije.

Prva ‘dizajnirana’ beba

- Kada je bila mala, nismo vjerovali da će Molli doživjeti 15 godina. Danas je ona tipična tinejdžerica, a jako je bliska s Adamom - izjavila je Lisa Nash, majka Adama i Molli. Nekoliko dizajniranih beba začeto je i u Velikoj Britaniji, a prošle godine rođen je i mali Javier, prva španjolska “dizajnirana” beba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:27