BRIAN COX

Kraljičino odlikovanje najzgodnijeg fizičara

Britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila je plemićku titulu OBE Brianu Coxu, ‘čovjeku zbog kojeg je znanost postala seksi’

Kada su mi javili da sam dobio kraljičino odlikovanje, bio sam u potpunom šoku, izjavio je fizičar Brian Cox (42), poznat i kao Liam Galagher fizike, kada ga je prije nekoliko dana britanska kraljica Elizabeta II. odlikovala plemićkom titulom OBE (Order of British Empire) za njegove zasluge u popularizaciji znanosti.

Brian Cox, profesor fizike elementarnih čestica na Sveučilištu Manchester i član Royal Societyja (britanske akademije znanosti) jedan je od najpopularnijih britanskih znanstvenika, “čovjek zbog kojeg je fizika postala jako seksi”.

Fizika, glazba i djevojke

Rođen je u Oldhamu, a u mladosti se dvoumio između glazbe i fizike.

- Kad sam imao pet-šest godina, znao sam da ću biti fizičar. No, u dobi od 16-17 počeo sam otkrivati glazbu i djevojke, a zatim se pridružio jednom bendu - rekao je Cox u razgovoru za Jutarnji list prije dvije godine.

Iako je godinama svirao u rock-sastavima Dare i D:Ream (pjesma “Things can only get better” postala je slogan britanskih laburista tijekom njihove izborne pobjede 1997. godine), Cox je ostao vjeran svojoj prvoj ljubavi, fizici, koju je diplomirao na Sveučilištu Manchester.

Doktorirao je u centru za fiziku visokih energija Desy u Hamburgu i sada je član skupine britanskih fizičara koji u sklopu projekta ATLAS u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) kod Ženeve tragaju za “Božjom česticom”.

Čuda Sunčeva sustava

No, Brian Cox poznat je i po svojim briljantim predavanjima te popularnoznanstvenim emisijama na BBC-ju, od kojih je posljednja, “ Wonders Of The Solar System”, prikazana u pet epizoda, redovito privlačila pet milijuna gledatelja.

Surađivao je i na znanstvenofanatstičnom filmu “Sunshine” Dannyja Boylea. Brian Cox oženjen je Giom Milanovich, Amerikankom hrvatskog podrijetla s kojom ima sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:55