FRAPANTNO OTKRIĆE

Kopao zlato, nabasao na mumificiranu vučicu staru 57.000 godina! ‘Netaknuta je, samo oči nedostaju‘

 Government Of Yukon/Swns/Swns/Profimedia
Znanstvenici tvrde da je mladunče, čiji su krzno i zubi ostali netaknuti, najkompletnija mumija vuka ikada pronađena

Mumificirano mladunče vuka koje je pronađeno u sjevernoj Kanadi živjelo je prije 56.000 godina, utvrdili su znanstvenici.

Bilo je skriveno u ledu desecima tisućama godina, a pronašao ga je kopač zlata u blizini grada Dawson na teritoriju Yukona 2016. godine, prenosi BBC.

Žensko mladunče u međuvremenu su mještani iz naroda Tr'ondek Hwech'in nazvali Zhur, što znači vuk.

Znanstvenici tvrde da je vučica, čiji su krzno i zubi ostali netaknuti, najkompletnija mumija vuka ikada pronađena.

- Ona je praktički netaknuta, nedostaju joj samo oči, rekla je Julie Meachen, paleontologinja i profesorica anatomije pri Sveučilištu Des Moines u Iowi za znanstveni portal EurekAlert!.

Uz pomoć različitih tehnika tim je uspio utvrditi mnoge aspekte života vučice, od njezine dobi do prehrane, ali i vjerojatnog uzroka smrti.

image
Government Of Yukon/Swns/Swns/Profimedia

Saznanja su objavljena u listu Current Biology u ponedjeljak te pokazuju da su se vučica i njezina majka prehranjivali iz vodenih resursa, uključujući ribu poput lososa.

Usporedbom podataka vučjeg DNK i analize njezine zubne cakline otkriveno je da je vjerojatno živjela i uginula prije 56.000 ili 57.000 godina. Rendgenske snimke pokazuju da je mladunče bilo staro između šest i osam tjedana kada je uginulo.

- Mislimo da je bila u svojoj jazbini i da je nastupila trenutna smrt uslijed urušavanja jazbine, smatra profesorica Meachen.

- Naši podaci govore da nije oskudijevala u hrani te da je bila oko 7 tjedana stara kada je uginula, tako da se osjećamo malo bolje kada znamo da sirota mala curica nije patila predugo, rekla je.

image
Mumificirana vučica
Vlada Yukona
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:48