RICHARD DAWKINS U SREDIŠTU POZORNOSTI

KOMENTAR TANJE RUDEŽ 'Žrtve tvrde da ne postoji ‘soft pedofilija’'

British ethologist, writer and Oxford University graduate Richard Dawkins, watches a film as he attends the launch of the "Oxford Thinking" campaign at the British Academy in London, on May 28, 2008. Britain's Oxford University launched Wednesday what it described as its "most important" ever fundraising campaign to put it on a financial par with top US universities like Harvard and Yale. Some 20,000 people have donated a total of 575 million pounds (725 million euros, 1.1 billion dollars) to the ancient university in the last four years but officials aim to secure nearly double that in the years to come. AFP PHOTO/Leon Neal
 AFP / AFP ImageForum
‘Žrtve zlostavljanja pate od istih posljedica bez obzira na to je li to bilo prije 50 godina ili jučer’, kaže Watt, direktor britanskog društva za sprečavanje okrutnosti prema djeci

Najpoznatiji svjetski ateist Richard Dawkins ponovno je u središtu medijske pozornosti, ovaj put zbog svoje kontroverzne izjave o pedofiliji. Uoči izlaska njegovih memoara “An Apetite for Wonder”, Ricahrd Dawkins (72) u londonskom Timesu je rekao da su nedavni pedofilski skandali izazvali pretjeranu osudu.

Prisjetio se kako je 50-ih godina u internatu u Salisburyju iskusio “blagu pedofiliju” kada ga je jedan od učitelja “povukao na svoja koljena i zavukao mi ruku u hlače”. Neimenovani učitelj slično se ponašao i prema drugim dječacima. “Ne mislim da nam je nanio dugotrajnu štetu. Vrlo sam svjestan da ne možete osuđivati ljude iz ranijih razdoblja na temelju standarda iz našeg doba.

Jednako kao što ne možemo ljude iz 18. i 19. stoljeća osuđivati za rasizam na isti način na koji bismo osudili modernog čovjeka za rasizam, ja gledam nekoliko desetljeća unatrag na svoje djetinjstvo i vidim stvari poput kažnjavanja štapom, poput blage pedofilije, i ne mogu ih osuditi na temelju istih standarda kao što bih ja ili bilo tko to učinio danas”, rekao je Dawkins koji smatra da najgori slučajevi pedofilije podrazumijevaju silovanje, a nekad i ubojstvo te da ih ne treba trpati u isti koš s “blagim dodirivanjem”.

Dawkinsova izjava izavala je negodovanje među stručnjacima za prava djece, kao i među žrtvama seksulnog zlostavljanja u djetinjstvu. No, tom izjavom razbjesnio je i svoje fanove, među koje spadam i ja, a imala sam i sreću slušati njegova predavanja. Strast u obrani teorije evolucije, zbog čega ga zovu “Darwinovim pit bull-om” te promocija kritičkog pogleda na svijet, svaki put me fascinirala.

Iako se možemo složiti s Dawkinsom da su u 19., pa i u dobrom dijelu 20. stoljeća vladali drugi standardi, činjenica da su tada maloljetni klinci često bili nadničari te ih se fizički i seksualno zlostavljalo danas može izazvati samo gnjev što je takvo nešto bilo moguće. Ili, kako je rekao Peter Watt, direktor britanskog Nacionalnog društva za sprečavanje okrutnosti prema djeci, “žrtve seksualnog zlostavljanja pate od istih posljedica bez obzira na to je li to bilo prije 50 godina ili jučer”.

Svojom izjavom Dawkins je pokazao i priličnu nedosljednost.

Uoči posjeta Benedikta XVI. Velikoj Britaniji, Dawkins i pokojni Christopher Hitchens obratili su se odvjetnicima kako bi podigli optužnicu protiv Pape jer je Crkva zataškavala pedofilske skandale u Americi. S druge strane, Dawkins kaže da učiteljeva “blaga pedofilija” nije nikome naškodila.

Ali, učiteljevo “zavlačenje ruke u hlačice dječaka” samo po sebi je štetan čin i on je ugrozio dječja prava. Dodatno, kako Dawkins zna da učitelj nije s nekim od dječaka (možda u generacijama iza njegove) otišao i korak dalje te mu zauvijek uništio život.

U svakom slučaju, “blaga pedofilija” tijekom koje odrasli, uključujući i učitelje i svećenike, zavlače ruke pod hlačice (ili suknjice) mališana nije prihvatljiva, makar je opravdavao i Richard Dawkins.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 13:54