GLOBALNO ZATOPLJENJE

KOJE ĆE GRADOVE POTOPITI VODA OD OTOPLJENIH LEDENJAKA? Američka NASA objavila aplikaciju koja procjenjuje porast razine mora diljem svijeta

 Niksa Duper
 

Stručnjaci iz NASA-ina laboratorija "Jet Propulsion" u Kaliforniji pohvalili su se kako su razvili revolucionarnu metodu kojom mogu predvidjeti za koliko će se, i to u točno određenom dijelu svijeta, povećati razina mora uslijed otapanja ledenjaka, odnosno globalnog zagrijavanja, ali i niza drugih procesa koji se odvijaju na Zemlji, prenosi BBC.

- S obzirom na globalno zatopljenje, sasvim je logično da su gradovi i države već sada počeli izrađivati strategije obrana od poplava, ali kad govorimo o toj temi, treba razmišljati daleko u budućnost kako bi se što preciznije procijenio mogući rizik od elementarnih nepogoda koje može uzrokovati otapanje ledenjaka - izjavio je znanstvenik Erik Ivins.

Tako nova NASA-ina aplikacija, koju možete isprobati OVDJE, upozorava kako, primjerice, Londonu najviše prijeti ledenjak na sjeverozapadu Grenlanda, a na povećanje razine oceana oko australskog Sydneyja utjecat će otapanje leda na krajnjem sjeveru Antarktike.

A što je s Jadranskim morem i jesu li naši gradovi na obali u opasnosti?

Prema NASA-i, razina mora u Dubrovniku za 10 godina porast će za 11 milimetara, za 50 godina bit će veća za 55 milimetara, za 100 godina porast će za 110, a za 200 godina 220 milimetara. Za tisuću godina razina mora u Dubrovniku, prema ovom izračunu, mogla bi skočiti za više od metar.

Screenshot / vesl.jpl.nasa.gov
procjena povećanja razine mora u Dubrovniku za 50 godina

Screenshot / vesl.jpl.nasa.gov
procjena povećanja razine mora u Dubrovniku za tisuću godina

Na sjevernom dijelu Jadrana NASA je objavila izračun za razinu mora u Trstu.

Ondje se za 10 godina može očekivati njezin skok za nešto više od 9 milimetara, za 50 godina mogla bi biti veća za 46 milimetara, a za 100 godina očekuje se porast od 93 milimetra. Za 200 godina u Trstu bi razina mora mogla biti viša za 185, a za tisuću godina za 927 milimetara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:49