TAJNE SVEMIRA

Jupiter ostao bez pojasa, znanstvenici u čudu

 NASA
Jedan od dva glavna pojasa oblaka na Jupiteru u potpunosti je nestao – opet, a znanstvenici još uvijek ne znaju zašto se to zapravo dogodilo. Pruga smeđih oblaka dvaput je šira i 20 puta duža od Zemlje

Jedan od dva glavna pojasa oblaka na Jupiteru u potpunosti je nestao – opet, a znanstvenici još uvijek ne znaju što se zapravo dogodilo.

Poznat kao Južni ekvatorijalni pojas lako je uočljiv na najvećem planetu Sunčeva sustava. Pruga smeđih oblaka dvaput je šira i 20 puta duža od Zemlje.

- Jupiter je uvijek bio prepoznatljiv po dva ekvatorijalna pojasa. Mogla su se vidjeti kroz teleskop, pa čak i kroz veliki dvogled – izjavio je astronom Anthony Wesley iz Australije.

Glenn Orton iz NASA-e tvrdi da pojas zapravo nije nestao već se vjerojatno skrio iza naoblake, odnosno amonijevih cirusa koji zaklanjaju pogled, no nije mu jasno što je moglo stvoriti toliku količinu cirusa.

Bijele oblake cirusa na Zemlji stvaraju kristali leda, dok ista vrsta oblaka na Jupiteru može nastati od amonijaka.

- Volio bih tamo poslati sondu i provjeriti što se doista zbilo – izjavio je Glenn Orton.

U zadnje vrijeme ekvatorijani pojasevi na Jupiteru izbljeđivali su 1973.-75., 1989.-1990., 1993., 2007. te ove godine. Blijeđenje 2007. završilo je relativno rano, no ranije bi pojas odjednom nestao, kao što je to slučaj ove godine.

Znanstvenici tvrde da bi povratak pojasa mogao biti dramatičan.

„Kada počne povratak ekvatorijalnog pojasa možemo očekivati spektakularne oluje i vrtloge. Počinje u jednoj točki, a potom se širi preko čitavog planeta te predstavlja nevjerojatan doživljaj za amatere koji planet promatraju kroz male ili srednje teleskope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:29