BAŠ KAO NA FILMU

JOŠ NIJE JURSKI PARK, ALI... Hoće li znanstvenici uspjeti vratiti izumrle mamute iz mrtvih?!

 AFP

Ako ste mislili da su mamut i ptica dodo zauvijek nestali, razmislite ponovno. Naime, američki znanstvenici rade na tome da izumrle vrste vrate u život.

Uz pomoć genomskih tehnologija, biolozi s kalifornijskog "The Long New Foundationa" istražuju mogućnost uskrsnuća izumrlih stvorenja poput, primjerice, sabljastog tigra.

Projekt "Oživljavanje i obnavljanje" cilja postići "genetsko spašavanje ugroženih, ali i izumrlih vrsta".

Na internetskoj stranici Fundacije kažu: - DNK mnogih izumrlih vrsta odlično je sačuvana u muzejskim primjercima i nekim fosilima. Možemo iščitati i analizirati njihov puni genom, a podaci se mogu prebaciti kao funkcionalni geni u njihove najbliže živuće rođake, što bi dovelo do oživljavanja izumrlih vrsta. Konačni cilj je vratiti ih u njihova bivša staništa u divljini - tvrde znanstvenici.

Voditelj projekta i njegov suosnivač Steven Brand progovorio je u intervjuu za New York Times Magazine o planovima za stvaranjem populacije vunenih mamuta u sibirskom rezervatu "Park pleicosten", kojeg je stvorio ruski znanstvenik Sergej Zimov.

- Jedan ili dva mamuta nisu uspjeh, ali njih 100 tisuća jest - kazao je Brand.

Ali znanstvenici su još uvijek daleko od inačice Jurskog parka.

Trenutno, projekt pokušava oživiti podvrstu goluba izumrlu 1914. godine.

Jedan od znanstvenih suradnika na projektu, Ben Novak, za New York Times Magazine je kazao da rade na izgradnji genoma goluba. Ako sve pođe prema planu, kako se znanstvenici nadaju, populacija goluba trebala bi zaživjeti u divljini do 2060. godine.

A upravo je zbog te mogućnosti cijeli znanstveni svijet na nogama.

Unatoč tome, projekt je zabrinuo mnoge znanstvenike. Oni, naime, propitkuju logiku vraćanja u život izumrlih vrsta čija su staništa odavno uništena, kao i potencijal za stvaranjem i razvijanjem novih bolesti.

- Imamo odgovore na sva pitanja i o tome smo vrlo dugo razmišljali - ustvrdio je Novak za New York Times Magazine.

Hoće li u bliskoj budućnosti među nama hodati prethistorijski mamuti, ili pak neka druga izumrla vrsta, tek trebamo vidjeti... Ali jedno je sigurno, svi smo gledati "Jurski park" i znamo kako film završava...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:40