ŠTO SE DOGODILO?

Jezivi prizori s poprišta ekološke katastrofe: ‘Dečki su se vratiil s ronjenja sa suzama u očima‘

 Kristy Rozenberg/East2west News/Profimedia
Mještani su pronašli na plaži Kalaktirski na Kamčatki uginule morske životinje, sada je poznat i mogući uzrok problema

Popularna plaža na ruskom poluotoku Kamčatka zadnji mjesec dana poprište je ekološke katastrofe. Naime, mještani su pronašli na kilometaroj plaži Kalaktirski uginule hobotnice, morske zvijezde i druge morske životinje, a voda je još početkom rujna promijenila boju u sivo-žutu. Nesnosan smrad širi se zrakom, a na površini mora je debela mliječna pjena.

Znanstvenici na ruskom poluotoku tvrde da je uništeno 95% morskih organizama na tom području, nakon što su nekoliko tjedana pokušali dokučiti uzrok neobjašnjivog misterija. Preživjele su tek neke veće ribe, škampi i rakovi, ali u neznatnom broju.

Najprije su lokalni surferi iskusili ozbiljnu upalu rožnice i simptome slične trovanju, a onda se vIjest o zagađenju plaže proširila preko društvenih medija.

image
Satelitska snimka 24. rujna
Greenpeace Russia/East2west News/Profimedia
image
@dasha_lasha/East2west News/Profimedia

- Naši deški su išli roniti i vratili su se sa suzama u očima. Morsko dno prekriveno je leševima morskih životinja. Podmorje je sada sive i žute bolje, ribe izgledaju kao da su bile u uzavreloj vodi, a to se događa samo 200 metara od moje kuće, napisala je lokalna turistička vodičica Kristina Rozenberg.

Isprva je tamošnje Ministarstvo rirodnih resursa i ekologije govorilo da je sve u redu i da ne uočavaju ništa abnormalno, ali su priopćenje povukli nakon lavine kritikana društvenim mrežama. Između ostalih je istaknuti youtuber Jurij Dud objavio fotografije snimljene dronom na kojima je vidljiv crni pokravač na površini vode i deseci mrtvih životinja na obali.

Prvotna testiranja ukazala su na povišene razine nafte i fenola, supstance korištene kao antiseptik ili dezificijens.

image
Boris Khismatulinn/East2west News/Profimedia
image
Vladimir Solodov/East2west News/Profimedia
image
Kristy Rozenberg/East2west News/Profimedia

Znanstvenici vjeruju da je kontaminirano područje puno veće od dijelova plaže koje su pregledali i da je preostali morski život ugrožen zbog nedostatka sredstava za preživljavanje. I fotograf koji je sudjelovao u podvodnoj misiji snimanja sa znanstvenicima također je prijavio upalu rožnice.

Ruska podružnica Greenpeacea ukazala je da bi obližnje odlagalište toksičnog otpada moglo biti mogući izvor onečišćenja. Dužnosnici Kamchatke prije nekoliko dana su otkrili da je provaljena periferija lokacije Kozelsky, na kojoj se nalazi 100 tona toksičnog materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:51