‘IMAMO DOKAZ‘

Je li ovo lice Isusa? AI otkrio sliku baziranu na Torinskom platnu, a znanstvenici su novom tehnikom analizirali krv

Torinsko platno i AI generirana slika lica Isusa Krista

 Marco Destefanis/alamy/alamy/profimedia/marco Destefanis/alamy/alamy/profimedia/Merlin AI
Neovisni stručnjaci odbacuju ove nalaze, navodeći da je krv mogla kontaminirati tkaninu u bilo kojem trenutku tijekom posljednjih stoljeća

Znanstvenici u Italiji tvrde da su ovog tjedna ustanovili kako Torinsko platno datira iz vremena Isusovog života, prije otprilike dvije tisuće godina. Za neke povjesničare, platno koje se čuva u kapelici u središtu talijanskog grada predstavlja jednu od najsvetijih kršćanskih relikvija, piše Daily Mail.

- Tvrdi se da je u platno bio omotan raspeti Isus kad je položen u grobnicu - prenosi britanski tabloid riječi Tima Andersena, istraživača na Institutu za tehnologiju Georgia.

Poznato i kao Sveto platno, ono sadrži blijedu sliku bradatog muškarca, što za mnoge vjernike predstavlja Isusovo tijelo čudesno utisnuto na tkaninu, naletom energije kad je oživio.

MailOnline je pitao AI alat Merlin može li generirati realističnu sliku Isusa Krista na temelju lica na Torinskom platnu. Dobili su rezultat koji sugerira da je Krist bio bijelac s velikim plavim očima, podrezanom bradom i tragovima trnja na licu.

image

MailOnline je koristio AI za stvaranje realistične slike Isusa Krista na temelju Torinskog platna

Merlin AI

Talijanski istraživači koristili su novu tehniku rendgenskih zraka za datiranje materijala, tvrdeći i da oznake na platnu odgovaraju Isusovim ranama od raspeća koje se spominju u Bibliji.

Prethodno je drugi tim istraživača analizirao platno pomoću datiranja ugljikom i utvrdio da je tkanina proizvedena tijekom srednjovjekovnog doba, ali autori nove studije tvrde da datiranje ugljikom u ovom slučaju nije pouzdano, jer je platno kroz stoljeća bilo izloženo kontaminaciji.

Još jedna analiza Torinskog platna od strane inženjera Giulia Fantija sa Sveučilišta u Padovi, otkrila je dokaze da bi raspeće moglo biti povijesno točno, ekskluzivno prenosi Daily Mail. Analizirani su uzorci preuzeti s tkanine tijekom 1970-ih i Fanti tvrdi da je pronašao sitne čestice krvi koje pokazuju znakove otkazivanja organa, traume, bolesti i zračenja.

image

Skenirana slika Torinskog platna korištena u filmu "Who Can He Be?"

Jeff Moore/eyevine/profimedia/Jeff Moore/eyevine/profimedia

Također se navodi da su otkriveni materijali tipični za drevni Jeruzalem. S druge strane, neovisni stručnjaci odbacuju ove nalaze, navodeći da je krv mogla kontaminirati tkaninu u bilo kojem trenutku tijekom posljednjih stoljeća.

Prvi fizički uzorci bili su uklonjeni s platna pomoću ljepljive trake i vakuuma za skupljanje prašine, koje je Fanti sada stavio pod moderne mikroskope. Njegova je studija objavljena u časopisu Archives of Hematology Case Reports and Reviews.

Analizirane čestice, navodi se, pokazale su prisutnost hemoglobine i dvije različite vrste krvi koje je Fanti označio kao tip A i tip B. Identificirani su i tragovi kreatinina, koji se oslobađa u krvotok kod ozljeda mišića ili drugih fizičkih trauma.

- Visoki postotak kreatinina može se objasniti, osobito tijekom Isusovog posljednjeg sata prije smrti na križu, smanjenim dotokom krvi u bubrege, također uzrokovanim ozbiljnom dehidracijom - navodi se u studiji.

image

Torinsko platno

Marco Destefanis/alamy/alamy/profimedia/Marco Destefanis/alamy/alamy/profimedia

Tip A krvi inženjer smatra onom koja je izašla iz tijela nakon smrti, a tip B krvi navodno se našao na platnu prije Isusove smrti. Razlike su u karakteristikama zgrušavanja, objašnjava Fanti.

Prethodne analize Torinskog platna dovodile su u pitanje njegovu autentičnost. Američki kemičar Walter McCrone, koji ga je analizirao 1978. godine, otkrio je da se slika na platnu sastoji od crvenog okera i otopine želatine.

Vjerovalo se da je platno bilo postavljeno preko kipa prekrivenog otopinom, koja se prenijela na tkaninu. Druga studija iz 2018. godine, utvrdila je da je krvave mrlje ostavio netko tko je stajao, umjesto mrtvog tijela okrenutog licem prema dolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:24