‘ANTIVIRALNI UČINAK‘

Japanska kompanija objavila da ivermektin, inače sredstvo protiv parazita, možda ipak daje rezultate kod covida

Kutijica s lijekom ivermektinom / Ilustracija

 Luis Robayo/AFP
Istraživanja i dalje su u tijeku, a osim tvrdnje da lijek ima "antiviralni učinak" nisu objavljeni nikakvi detalji

Lijek ivermektin, sredstvo protiv parazita, pokazuje rezultate u borbi protiv omikrona i drugih sojeva koronavirusa, objavila je japanska kompanija Kowa.

Kako navode, proveli su istraživanje u suradnji s tokijskim Sveučilištem Kitasato kako bi otkrili može li se ovaj lijek primijeniti na oboljele od covida-19. Tzv. in-vitro istraživanja i dalje su u tijeku, a osim tvrdnje da lijek ima "antiviralni učinak" nisu objavljeni nikakvi detalji, javlja agencija Reuters koja je naknadno pojasnila da u ovome slučaju nije riječ o kliničkim, nego o ne-kliničkim (in-vitro) istraživanjima.

No, već je i to bilo dovoljno da se još jednom dignu tenzije oko ovog kontroverznog lijeka. Poznati skeptik kada je cijepljenje u pitanju Joe Rogan lani je potaknuo val prosvjeda i rasprava tvrdnjom kako mu ne treba cjepivo te da se liječio ivermektinom. Lijek nije odobren za obljele od covida u Japanu, ističe se, a Američka agencija za hranu i lijekova (FDA), Svjetska zdravstvena institucija te Europska agencija za lijekove izdali su preporuke da ga ljudi ne koriste zbog manjka znanstvenih dokaza da bi mogao pomoći u suzbijanju zaraze.

U svojim preporukama krajem prošle godine FDA je zabilježila rastući interes stanovništva za ivermektinom radi prevencije ili tretmana covida, ali su evidentirali i brojne slučajeve u kojima je ljudima trebala liječnička pomoć, pa i bolničko liječenje, nakon što su si sami odredili takvu vrstu terapije. Britansko sveučilište Oxford trenutno radi na istraživanju mogućnosti uporabe ivermektina, no još nisu stigli do valjanih rezultata, piše Reuters.

Zaključuju kako su brojni obećavajući lijekovi, poput protumalarijskog hidroksiklorokina koji je popularizirao bivši američki predsjednik Donald Trump, redom "zakazali" kada su provedene ozbiljnije kliničke studije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:33