UGLEDNA ORGANIZACIJA

Ivan Đikić izabran u Vijeće Europske organizacije za molekularnu biologiju: ‘To je velika čast i obveza‘

Ivan Đikić

 Josko Supic/Cropix
Izbor u Vijeće EMBO-a, najnoviji je u nizu uspjeha hrvatskog znanstvenika

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, izabran je u Vijeće Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO). Đikić je jedan od pet novih članova Vijeća EMBO-a izabranih na sjednici 24. i 25. svibnja. EMBO je krovna znanstvena organizacija molekularne biologije koja okuplja preko 1900 vodećih znanstvenika iz Europe, ali i svijeta. Tom uglednom organizacijom upravlja Vijeće koje broji 15 članova.

- Izbor za člana Vijeća EMBO velika je čast i obveza. Posebno u trenutnim izazovnim vremenima uloga EMBO-a u financiranju znanosti, znanstvenim projektima i obrazovanju diljem europskih zemalja bit će od izrazite važnosti – rekao je Ivan Đikić, koji je član EMBO-a od 2004. godine.

Izbor u Vijeće EMBO-a, najnoviji je u nizu uspjeha hrvatskog znanstvenika. Podsjetimo, prije tri mjeseca Ivan Đikić prvi je hrvatski znanstvenik koji je dobio treći projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC). Đikićev" znanstveni Oscar", kako se popularno naziva ERC-ov projekt, težak je 2,5 milijuna eura, a namijenjen je istraživanjima u narednih pet godina.

Ivan Đikić jedan je od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu. Znanstveno se usavršavao u laboratoriju prof. Josepha Schlessingera u New York, jednog od najcitiranijih znanstvenika današnjice, nakon čega postaje voditelj laboratorija u Ludwigovom Institutu za istraživanje raka u Uppsali (Švedska).

Redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe, direktor Instituta za biokemiju II (IBC2) u Frankfurtu te jedan od trojice osnivača Frankfurtskog instituta za rak (Frankfurt Cancer Institute; FCI), posebne vrste translacijskog onkološkog centra za koji je do 2025. godine osigurano čak 116 milijuna eura.

Dobitnik je niza priznanja među kojima se ističu najprestižnija njemačka znanstvena nagrada "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013., nagrade američkog (AACR) i europskog (EACR) i njemačkog (DKH) udruženja za rak, Hans Krebs nagrade i drugih. Član je Leopoldine, njemačke akademije znanosti te od nedavno i Američke akademije znanosti i umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27