AMERIČKI EKSPERIMENT

Istraživanje CDC-a na 5000 ljudi: Usporedili cjepiva Moderne i Pfizera, rezultat nikoga nije izenadio

 Ishara S. Kodikara/Afp/Profimedia
Iako oba cjepiva još uvijek pružaju visoku zaštitu od pandemije, jedno može biti učinkovitije od drugog

Još je jedno istraživanje pokazalo da bi cjepivo Moderna moglo biti učinkovitije u borbi protiv COVID-19 nego Pfizer. Istraživači, predvođeni američkim Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), usporedili su dva cjepiva u studiji provedenoj na 5000 zdravstvenih radnika u 25 država. Utvrdili su da je cjepivo Moderna 96 posto učinkovito u sprječavanju simptomatskih slučajeva COVID-19, dok je učinkovitost Pfizera 89 posto.

Iako oba cjepiva još uvijek pružaju visoku zaštitu od pandemije, jedno može biti učinkovitije od drugog. Zdravstveni stručnjaci teoretiziraju o tome zašto postoji razlika, uključujući da je doza Moderne veća i da više vremena između dvije doze cjepiva omogućuje više vremena za stvaranje imunoloških stanica i antitijela.

Budući da je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila cjepiva 2020., zdravstveni dužnosnici i stručnjaci su imali mišljenje da su Amerikanci primili ono što su mogli jer su svi jednako učinkoviti protiv virusa. Oba cjepiva, zbog nove tehnologije prenošenja RNA (messenger RNA), pokazala su se 95 posto učinkovitima u sprječavanju bolesti tijekom kliničkom ispitivanju prošle godine. U ovom trenutku 221,9 milijuna ljudi primilo je barem jednu dozu Pfizera, a 150,2 milijuna je dobilo barem jednu dozu Moderne, pokazuju podaci CDC-a. Međutim, nekoliko studija objavljenih u posljednjih mjesec dana pokazalo je da jedno cjepivo može štititi više od drugog, usprkos visokoj efektivnosti oba cjepiva.

Kanadsko istraživanje iz kolovoza koje je analiziralo stanovnike domova za dugotrajnu skrb u Ontariju otkrilo je da su pripadnici starije dobne populacije četiri tjedna nakon druge doze Pfizera imali 3,89 puta manje neutralizirajućih antitijela od onih koji su primili Modernu.

Nadalje, belgijska studija, također objavljena prošlog mjeseca, koja je ispitala 1600 radnika u jedne velike belgijske bolnice, otkrila je da su primatelji injekcija Moderne imali razine antitijela 2,65 puta veće od onih kojima je davana injekcija Pfizera. Štoviše, CDC-ovo izvješće objavljeno prošlog tjedna pokazalo je da je cjepivo Moderne 93 posto učinkovito protiv hospitalizacije u usporedbi s Pfizerovih 88 posto za cjepivo Pfizer te 71 posto Johnson & Johnsona. Također, izvješće je također otkrilo da su razine protutijela u uzorcima krvi bile najviše među primateljima Moderne. Nova studija, objavljena u srijedu u listu The New England Journal of Medicine, posljednja je koja je izvijestila o sličnim nalazima.

- Naša je osnovna pretpostavka da cjepiva djeluju na sličan način, ali što više vrijeme prolazi, to možete uočiti što manje podudaranja - rekla je za New York Times dr. Natalie Dean, biostatističarka sa sveučilišta Emory u Atlanti.

- Nije velika razlika, ali barem je dosljedna – zaključila je.

U spomenutoj studiji, istraživači su pregledali više od 5000 zdravstvenih radnika u 25 država između 28. prosinca 2020. i 19. svibnja 2021. godine. Od osoblja, ukupno 1482 ih je pozitivno testirano na COVID-19 s najmanje jednim simptomom, dok je preostalih 3449 negativno. Nakon jedne doze, cjepivo Pfizer bilo je 77,6 posto učinkovito protiv simptomatske infekcije, dok je Moderna bila 88,8 posto učinkovita. Nakon obje doze, injekcija Pfizera bila je 88,9 posto učinkovita, dok je učinkovitost Moderne iznosila 96,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:47