OPASNE ZA LJUBIMCE

Invazija divovskih gubavica: Tajvan u strahu od žaba koje ondje nemaju neprijatelja, a ispuštaju otrov

Proađena je značajna količina mladunaca divovskih gubaica, pa stručnjaci vjeruju da vrsta cirkulira već neko vrijeme

 Sam Yeh/Afp/Profimedia
Žabe su porijeklom iz srednje i južne Amerike, a u Tajvanu nemaju prirodnog neprijatelja

Tajvanski stručnjaci za vodozemce u strahu od širenja invazivne vrste žaba aktivirali su sve alarme i to nakon što je stanovnica općine Caotun objavila fotografiju žabe koju je pronašla u vlastitom vrtu.

Nakon što se fotografija proširila po mrežama, volonteri Društva za konzervatorstvo vodozemaca pohrlili su u općinu i u neposrednoj blizini pronašli čak 27 primjerka iste vrste. Utvrdili su kako se radi o divovskoj grbavici, zloglasnoj invazivnoj vrsti koja je ranije "poharala" Australiju, Filipine i područja u Oceaniji, a originalno je srednje- i južnoamerička vrsta.

Članovi Društva objasnili su kako je dolazak vrste opasan iz tri razloga.

Divovske grbavice su proždrljivi predatori, vrlo su produktivni u razmnožavanju, a kao mehanizam obrane koriste otrov. Taj je otrov iznimno opasan za ljubimce poput pasa, koji mogu polizati ili zagristi žabu.

S obzirom na to da su volonteri rigoroznim "češljanjem" vrtova i rižinih polja pronašli i znatan broj mladunaca, stručnjaci su zaključili da je vrsta na njihovom tlu već neko vrijeme.

Iako su poljoprivrednici u Caotunu žabe primijetili ranije, nisu njihovu pojavu nikome prijavili.

"Tajvanski poljoprivrednici na žabe gledaju blagonaklono, jer ih rješavaju nametnika, a i simbol su sreće u zemlji", objasnila je stručnjakinja s Nacionalnog sveučilišta Dong Hwa Yang Yi-ju.

"Nikad im ne bi palo na pamet da bi vrsta mogla biti strana i invazivna", dodala je Yi-ju.

Vrsta je nanesla veliku štetu ekosustavima u kojima se pojavila izvan svog prirodnog staništa, jer na većini mjesta nema svog prirodnog neprijatelja.

Sve do 2016. godine u Tajvanu je bilo dopušteno uvoziti različite vrste i prodavati ih kao kućne ljubimce. No otkako je ta praksa postala ilegalna, većina nedomicilnih vrsta uzgaja se i preprodaje nezakonito. Stručnjaci smatraju kako su i divovske gubavice, koje su se nekad prodavale i za stotinjak dolara, nekome pobjegle ili su ih vlasnici napustili. Vjeruju da je tako došlo do ovog čudesnog širenja.

Ova vrsta žaba dospjela je na međunarodni popis "100 najinvazivnijih stranih vrsta na svijetu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:59