NADA ZA BIJELOG NOSOROGA

IMA JOŠ NADE Budućnost najugroženijeg sisavca na svijetu mogla bi spasiti izvantjelesna oplodnja

 REUTERS/Baz Ratner
 

Budućnost najugroženijeg sisavca na svijetu - sjevernog bijelog nosoroga - mogla bi spasiti izvantjelesna oplodnja (IVF), tvrde znanstvenici.

Kako u srijedu piše BBC, znanstvenici su koristili izvantjelesnu oplodnju kako bi razvili zametke sjeverno bijelog nosoroga uz pomoć pohranjenog sjemena dva mrtva mužjaka.

Zametke su dobili koristeći jajne stanice bliske srodne podvrste i kažu da bi ta metoda mogla spasiti sjevernog bijelog nosoroga.Jedan od članova znanstvenog tima rekao je kako se nada da bi "u roku od tri godine" moglo doći na svijet mladunče sjevernog bijelog nosoroga.

To bi mogao biti način za "spašavanje dragocjenih gena" podvrste koja je već funkcionalno istrijebljena. Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, Sudan, uginuo je ranije ove godine u dobi od 45 godina.

Ostale su samo dvije ženke, majka i kći koje žive u kenijskom rezervatu OI Pejeta, a znanstvenici koji su radili na ovom projektu kažu da bi njihova pažljivo razvijena metoda potpomognute oplodnje mogla funkcionirati s jajnim stanicama te dvije dragocjene životinje.

Kada je uginuo Sudan, znanstvenici su kazali da jedina nada za očuvanje te podvrste "sada leži u razvoju in vitro oplodnje pomoću jajašca dviju preostalih ženki, pohranjenog sjemena mužjaka te surogatskih ženki južnih bijelih nosoroga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:03