NOVA STUDIJA TVRDI

Hibridni imunitet mogao bi biti najbolja zaštita protiv podvarijante omikrona BA.5, evo o čemu je riječ

Ilustracija

 Joseph Prezioso/Afp
Ono što je dobra vijest činjenica je da i ranija cjepiva i dalje dobro štite od težih oblika bolesti i hospitalizacija

Hibridni imunitet mogao bi biti najbolja zaštita protiv podvarijante omikrona BA.5, tvrdi portugalska studija upravo objavljena u The New England Journal of Medicine. Naime, istraživači su otkrili da cijepljeni koji su preboljeli ranije podvarijante omikrona BA.1 i BA.2 imaju značajnu razinu zaštite od soja BA.5. Naglašavaju da njihova studija potvrđuje koje su dobrobiti hibridnog imuniteta za visoko procijepljenu populaciju.

"Cijepljeni koji su bili zaraženi podvarijantama omicrona BA.1 i BA.2 imaju četiri puta veću zaštitu od infekcije podvarijantom BA.5 od samo cijepljenih koji niti u jednom trenutku nisu bili zaraženi novim sojevima", rekao je dr. Luís Graça, voditelj Instituta de Medicina Molecular João Lobo Antunes (iMM) i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Lisabonu. Naglašava da je to važno s obzirom na to da se nova cjepiva temelje na podvarijanti BA.1 odnosno da će biti koristi od prilagođene vakcine.

Istraživanje je počelo početkom lipnja kad je krenula dominacija BA.5 varijante a u njemu su sudjelovali oni koji su 98 posto bili cijepljeni do kraja prošle godine. Njih 82 posto primilo je i prvu docjepnu dozu. Računali su rizik od infekcije s BA.5 za one koji ranije nisu bili zaraženi te za one koji su bili zaraženi s BA.1 i BA2, varijantom virusa nakon cijepljenja. Tako su otkrili da je infekcija dala dodatnu zaštitu protiv BA.5 soja a rizik je bio veći za one koji nisu preboljeli ranije varijante omikrona. Riječju, hibridni je imunitet pružio veću zaštitu od infekcije. Jedino što se za sad ne može znati je koliko dugo će trajati ta dodatna zaštita od BA.5 jer je od početka studije prošlo tek nešto više od tri mjeseca.

Ono što je dobra vijest činjenica je da i ranija cjepiva i dalje dobro štite od težih oblika bolesti i hospitalizacija uključujući i podvarijante BA.4 i BA.5. Znanstvenici naglašavaju da još uvijek diljem svijeta nije cijepljen dovoljan broj ljudi primarnim cjepivima premda je njihova zaštitna funkcija o teškog covida dokazana pa pozivaju da se to učini što prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:42