POSLJEDICE NEBRIGE ZA OKOLIŠ

FOTO: U ŽELUCU MRTVOG JELENA PRONAĐENO ČAK 7 KG PLASTIKE Bilo je tu vrećica, ambalaže za instant kavu i juhu, donjeg rublja, jedan ručnik...

 Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation/Facebook
 

Divlji jelen koji je pronađen mrtav u nacionalnom parku u Tajlandu, u želucu je imao oko sedam kilograma raznog smeća i plastike, objavile su vlasti. Plastične vrećice, muško donje rublje, plastična ambalaža instant kave, dijelovi plastičnog užeta, sve je to između ostalog pronađeno u želucu mladog mužjaka jelena.

Službenici Nacionalnog parka Khun Sathan rekli su da je jelen očito vrlo dug period jeo plastiku prije nego što je umro.

Tajland je ranije ove godine potresla slična vijest o ženki dugonga koja je uginula zbog plastike u organizmu. Ona je osvojila srca nacije nakon opsežnog praćenja njezinog spašavanja, no nažalost uginula je nekoliko mjeseci kasnije. Obdukcija je pokazala da je plastika potpuno začepila želudac i probavni trakt.

‘Pokažite odgovornost’

Službenik nacionalnog parka je u ponedjeljak u rutinskoj kontroli naišao na uginulog 10 godina starog jelena. U trbuhu su mu otkrili i gumene rukavice, ambalažu za rezance i mali ručnik, piše BBC.

- Vjerujemo da je jeo tu plastiku duži period vremena prije nego što je umro. Stručnjaci pretpostavljaju da mu je ona začepila probavni kanal, ali točan uzrok smrti pokazat će istraga - rekao je ravnatelj nacionalnog parka Kriangsak Thanompun. Korisnici društvenih mreža nisu štedjeli kritike koje su usmjerili prema neodgovornim posjetiteljima parka.

- Kad idete u nacionalni park, smeće ponesite sa sobom. Budite bar donekle odgovorni - napisao je netko na Facebooku, ispod objave nacionalnog parka, dok je drugi komentirao kako bi svatko trebao pokupiti iza sebe:

- To je nešto što treba naučiti u najranijoj dobi. Kad ljudi već odrastu, onda je teško promijeniti se.

Kriangsak je rekao da će nakon ovog incidenta s lokalnim stanovništvom pokrenuti akciju skupljanja smeća iz nacionalnog parka. Osim toga, postavit će više upozorenja i informacija kako bi građani bili što informiraniji.

Tajlanđani su veliki korisnici plastičnih vrećica. Greenpeace je objavio podatak da se u Tajlandu godišnje baci oko 75 milijardi plastičnih vrećica. Ministar okoliša je u rujnu najavio da od siječnja iduće godine veliki trgovački lanci u ponudi više neće imati jednokratne plastične vrećice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:11