ČUDO PAREIDOLIJE

FOTO: ROVER CURIOSITY SNIMIO GOLU MARSOVKU? Pogledajte najbizarnije fotografije pristigle s crvenog planeta

 NASA

NASA-in znanstveni laboratorij na Marsu, popularni rover Curiosity, redovito na Zemlju šalje fotografije sa svojeg istraživačkog putovanja na crvenom planetu. I dok su NASA-ini znanstvenici uzbuđeni zbog vrijednih informacija o geološkoj povijesti Marsa, obožavatelji NLO-a i teorija zavjera uzbuđeni su zbog prizora koji po njima neupitno dokazuju postojanje ruševina tehnološke civilizacije koja je nekoć tamo obitavala.

Najnovija fotografija koja je uzbudila pobornike teorija o vanzemaljcima prikazuje nešto što njima nalikuje na ženu. ‘Marsovka’ izgleda kao da ima gole grudi i dugu kosu, te kao da pozorno promatra Curiosity iz daljine.

Foto: NASA

Curiosity je do sada poslao tisuće fotografija, i pobornici teorija zavjera ih redovito pregledavaju kako bi pronašli nove ‘dokaze’ vanzemaljskog života. No, gotovo uvijek se radi o triku svjetlosti i sjene, te sklonosti ljudskog mozga da prepoznaje obrasce i tamo gdje ne postoje.

Radi se o psihološkom fenomenu koji se zove pareidolija, a odgovoran je za prepoznavanje oblika u oblacima, lica na izgorenim komadima tosta, te je psihološka osnova za poznati Rorschahov test s mrljama od tinte. Kad god je mozak suočen s nepoznatim podražajem, pokušat će ga uklopiti u neki od prije poznati podražaj.

Fotografije s Marsa često izazivaju pareidoliju, još od slavnog ‘Lica na Marsu,’ kamene uzvisine u krateru Cydonia koja je na fotografijama s orbitera Viking izgledala poput glave čovjeka ili čovjekolikog majmuna. No, kasnije fotografije istog područja u visokoj rezoluciji pokazale se kako je dojam lica nastao isključivo zbog niske rezolucije te specifičnog trenutka u kojem je svjetlost padalo na uzvisinu tako da je njena polovica izgledala nalik licu.

Od početka misije Curiosity, obožavatelji NLO-a do sada su vidjeli već nekoliko piramida, živih bića, pretpotopnih ruševina, ostataka stare tehnologije i raznih drugih ‘neprirodnih’ oblika.

Naravno, ono što vidimo s pareidolijom posljedica je naših očekivanja, pa nije čudno da oni koji očekuju vanzemaljce i vide vanzemaljce. NASA-ini znanstvenici, koji ipak najdetaljnije proučavaju sve fotografije koje šalje Curiosity, znaju da se radi o geološkim formacijama, a neobičan izgled kamenja najčešće otaje neku od tajni povijesti Marsa, jer otkriva abrazivne procese koji su doveli do specifičnih vrsta oblikovanja.

Ako ipak niste uvjereni, i zanima vas što vide obožavatelji legendi o Marsovcima, donosimo vam galeriju slika s Facebook grupe ‘Journey to the Surface of the Mars,’ čiji pripadnici budno i (pre)revno tragaju za bilo čime na fotografijama što se doima kao da nije prirodnog podrijetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 03:08