OMOGUĆILA SONDA JUNO

FOTO: POGLED U SREDIŠTE NAJVEĆE OLUJE SUNČEVOG SUSTAVA Evo kako izgleda Jupiterove Velika crvena pjega snimljena iz najveće blizine u povijesti

Velika crvena pjega snimljena sa sonde Juno
 NASA/Handout / REUTERS
 

NASA-ina svemirska letjelica/sonda Juno završila je bliski prelet iznad Velike crvene pjege na najvećem planetu u Sunčevom sustavu, Jupiteru, objavljeno je na web stranicama NASA-e.

Svi instrumenti na sondi bili su potpuno funkcionalni tijekom preleta i skupili su mnoštvo podataka koji se sada šalju prema Zemlji. Sljedeći bliski prelet letjelice iznad planeta bit će 1. rujna ove godine, kažu iz NASA-e, a neobrađene fotografije Velike crvene pjege stizat će tijekom sljedećih dana (prve su već stigle i možete ih vidjeti niže u tekstu)

- Generacijama su se ljudi diljem svijeta divili Velikoj crvenoj pjegi. Sada ćemo napokon vidjeti kako oluja izgleda izbliza - rekao je jedan od glavnih znanstvenika s misije Juno, Scott Bolton.

NASA/Handout / REUTERS
Velika crvena pjega snimljena sa sonde Juno

Velika crvena pjega je zapravo ogromna, najveća oluja u Sunčevom sustavu promjera 16.000 kilometara. Čovječanstvo ju prati još od 1830. godine, a smatra se da je stara i do 350 godina. U modernim vremenima čini se da se Velika crvena pjega polako smanjuje.

NASA/Handout / REUTERS
Velika crvena pjega snimljena sa sonde Juno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:31