SKUPOCJENO KAMENJE

Farmeri preko noći postali bogataši: ‘Prvo se na nebu nešto zadimilo, a onda je počelo padati...‘

 Youtube Screenshot
Razlog navale i više nego je jasan, dosad najveći pronađen komad meteorita je težak 40 kilograma i vrijedi 340 tisuća kuna!

Tisuće ljude nahrlilo je u zabačeno brazilsko mjesto kako bi krenulo u potragu za ostacima 4.6 bilijuna godina starog meteora koji se raspao iznad Sante Filomene još 19. kolovoza. Razlog navale i više nego je jasan, dosad najveći pronađen komad meteorita je težak 40 kilograma i vrijedi 340 tisuća kuna!

Lokalnom stanovništvu život se promijenio preko noći, kišu meteorita su nazvali čudom.

- Bio je to dan kada je novac doslovce padao s neba.

Zašto su ti meteoriti toliko vrijedni ? Naime, stručnjaci kažu da vjeruju da se radi o kondritima, vrstom kamenih meteorita koji su nastali i prije nego što se formirala Zemlja. Vrlo su rijetki, tek jedan posto meteorita su tog tipa i zato je lokalno stanovništvo preko noći napunilo džepove do vrha.

20-godišnji student Edimar da Costa Rodrigues 19. kolovoza bio je kod kuće u Santi Filomeni i primijetio je 'kako se na nebu nešto dimi'. Međutim, uskoro je počeo dobivati poruke kako kamenja doslovce padaju s neba.



Prvi kamen je pronašao kod lokalne crkve, bio je težak 164 grama i prodao ga je jednom američkom lovcu za meteorite za 8,5 tisuća kuna. Upravo je činjenica da je najviše meteorita palo oko crkve nagnalo lokalce da vjeruju da ih je sam Bog poslao. Jedan komad od 3,8 kilograma prodao je Nacionalnom muzeju Brazila za čak 127 tisuća kuna.

- Cijena raste iz dana u dan, sada je 46 kuna po gramu i dalje raste. Pazite, u ovom gradu se 90 posto ljudi bavi poljoprivredom. Nema dućana, nema poslova, gotovo svi preživljavaju iz dana u dan. Ovo što nam se događa je čudo.

Međutim, dobar glas daleko se čuje pa su u roku 24 sata grad napunili lovci na meteore, neki su stigli čak iz SAD-a. Jedini hotel u gradu napunio se preko noći.

Siromašni lokalci zadovoljno trljaju ruke, ali zanimljivo je da njihovu sreću ostatak Brazila ne gleda baš s oduševljenjem. Naime, Brazilci smatraju da bi trebalo zabraniti lokalcima da skupljaju kamenje i prodaju ih strancima, jer žele da vrijedno kamenje ostane u njihovoj domovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45