YZ CETI b

Detektiran radio signal s planeta udaljenog 12 svjetlosnih godina: Na njemu bi moglo biti života

 Alice Kitterman/national Science Foundation/Swns/Swns/Profimedia/Alice Kitterman/national Science Foundation/swns/swns/profimedia
Smatra se da je magnetsko polje ključno za mogućnost planeta da bude nastanjiv, jer može spriječiti trošenje njegove atmosfere

Znanstvenici su detektirali koherentne radio signale s planeta koji je od Zemlje udaljen 12 svjetlosnih godina, a taj signal ukazuje na to da na njemu postoji magnetsko polje.

Magnetska su polja neophodna za nastanjivi planet jer štite život na njemu, odbijajući energetske čestice i plazmu koji dolaze sa Sunca.

Istraživači iz američke Nacionalne znanstvene zaklade kažu da je radio signal došao sa stjenovitog planeta imena YZ Ceti b, koji kruži oko male zvijezde, crvenog patuljka, YZ Ceti, javlja Daily mail.

Vjerojatno je nastao interakcijom planetskih magnetnih polja i zvijezde oko koje kruži, poput polarne svjetlosti na Zemlji.

Potraga za potencijalno nastanjivim planetom u drugom sunčevom sustavu ovisi djelomično o mogućnosti utvrđivanja imaju li stjenoviti egzoplaneti poput Zemlje, magnetska polja, kaže Joe Pesce, programski direktor NSF-a.

- Osim što ovo istraživanje pokazuje da ovaj stjenoviti egzoplanet vjerojatno ima magnetsko polje, a to je i obećavajuće za daljnja istraživanja.

Zemljino magnetsko polje je sloj električnog naboja koji ju okružuje i proteže se u svemir.

Smatra se da je magnetsko polje ključno za mogućnost planeta da bude nastanjiv, jer može spriječiti trošenje njegove atmosfere.

Dakle, kada su znanstvenici detektirali ponavljajući radio signal koji dolazi s planeta YZ Ceti b, to je probudilo nadu da bi na tom planetu moglo biti života.

Činjenica da se on može otkriti, a tako je udaljen, ukazuje na to da je vrlo snažan, što znači da je jako i magnetsko polje na planetu.

Zemljino magnetsko polje može privući neke od nabijenih čestica sa Sunca, uzrokujući njihovo sudaranje s atomima u gornjoj atmosferi, poput kisika i dušika. Kada se to dogodi, dio energije u sudarima se transformira u zeleno-plavu svjetlost, poznatu kao polarna svjetlost ili aurora borealis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:59