NEPISANA PRAVILA

BIROKRACIJA JE SVUGDJE ISTA Za njega nema klimatskih promjena i globalnog zatopljenja

 Joe Raedle/Getty Images/AFP / Joe Raedle/Getty Images/AFP

Florida je jedna od najranjivijih regija po pitanju klimatskih promjena, ne samo u Americi već i na svijetu, tvrde znanstvenici. Porast razine mora ugrozit će više od 30 posto plaža države koja velik dio prihoda ostvaruje od turizma, piše FCIR .

No, upitate li službenike floridskog Odjela za zaštitu okoliša (Florida Department of Environmental Protection – DEP), takvo što ne dolazi u obzir.

Naime, službenici DEP-a ne smiju upotrebljavati izraze 'klimatske promjene', 'globalno zatopljenje' te 'održivost' u službenoj komunikaciji, email prepisci i izvješćima.

'Naredili su nam da ne koristimo te izraze', izjavio je Christopher Byrd, odvjetnik koji je za DEP radio od 2008. do 2013.

Njegove optužbe na računa DEP-a potvrđuje i Kristina Trotta, još jedna bivša zaposlenica kontroverznog odjela, koja kaže kako im je šef prošle godine na sastanku izričito zabranio upotrebu izraza 'klimatske promjene' i 'globalno zatopljenje'.

Ova nepisana pravila stupila su na snagu nakon što je Rick Scott preuzeo dužnost guvernera Floride 2011. godine. Scott je više puta ponovio kako ne vjeruje u klimatske promjene i unatoč tome jesenas je osvojio drugi mandat na čelu najjužnije države SAD-a.

Ured guvernera tvrdi kako takva pravila ne postoji, ali sve više bivših zaposlenika DEP-a izlazi u javnost i potvrđuje kako guverner, unatoč znanstvenim dokazima i očiglednim promjenama u klimi, negira globalni porast temperature.

Profesor geologije s University of Miami Harold Wanless kaže kako se vlasti na Floridi moraju što prije suočiti sa stvarnošću, jer klimatske promjene predstavljaju realnu opasnost po stanovnike te države.

'Moramo početi planirati i pripremati se za promjenu klime, a sadašnja vlast ne radi ništa po tom pitanju', kaže Wanless.

'Da nije tragično, bilo bi smiješno poricati upotrebu izraza klimatske promjene.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:03