NAGRADA ZA STAŽ

‘ODRIČEM SE POVIŠICE! TE 2 KUNE UBACIVAT ĆU U KASICU ZA JOVANOVIĆA’ Učitelji bijesni na ministra

 Dragan Matic / CROPIX
Tragikomični izračun pokazuje da nije 'sve tako crno' i da će učitelji savjetnici s VŠS-om, odnosno VSS-om, s 30 do 34 godine staža, dobiti ipak veću plaću, i to za – dvije, odnosno tri kune

- Da, ja sam jedan od učitelja savjetnika koji treba dobiti plaću veću za čak dvije kune. Možda koju lipu više. Čekam idući tjedan da vidim koliko ću se obogatiti, jer to je ipak nagrada zato što sam se cijeli radni vijek “trudio”. Unaprijed se dobrovoljno odričem toga iznosa. Svaki mjesec ubacivat ću dvije kune u kasicu prasicu, a prikupljenu ušteđevinu donirat ću ministru Željku Jovanoviću kada mu istekne ministarski mandat.

Tko zna gdje će završiti, ipak je ostao bez posla na Medicini. Ne bez ironije govori nam tako I.D. (podaci poznati redakciji), učitelj razredne nastave u statusu savjetnika u jednoj osnovnoj školi, koji nakon 33 godine staža i silnog truda koji je uložio kako bi napredovao do statusa savjetnika, idući tjedan očekuje plaću prema novom izračunu, piše Slobodna Dalmacija . Zasad, kaže, ne želi izlaziti u javnost s punim imenom i prezimenom dok plaća “ne sjedne” na račun i dok se ne uvjeri da godine “truda” vrijede doista dvije kune. “Osim toga, nikad ne znamo kada nam i zbog čega inspekcija može pokucati na vrata”, kaže on.

Vriju zbornice

Ovih dana zbornice i računovodstva vriju u očekivanju novih izračuna primanja. Podsjetimo, prosvjetari, kao i ostali javni službenici s više od 20 godina staža, na temelju Zakona o uskrati prava na povećanje plaća, idući bi tjedan trebali dobiti plaće umanjene za takozvani “dodatak na vjernost”, to jest 4, 8 i 10 posto. Međutim, ministar Željko Jovanović pohvalio se kako je izmjenama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova uspio postići da se prosvjetarima taj gubitak nekako kompenzira, pa je masa od 200 milijuna kuna koja je preostala na taj način jednakomjernije raspoređena na sve ljude u sustavu.

To izgleda tako da će svi učitelji i nastavnici koji rade u neposrednoj nastavi, dakle i zaposlenici s manje od 20 godina staža, dobiti plaće uvećane za oko 3,5 posto, a mentori i savjetnici za šest, odnosno osam posto. Ministar je posebno istaknuo mentore i savjetnike, kojih je oko pet tisuća, kao one koji su se “dovoljno angažirali” i “trudili”, pa su i zavrijedili biti nagrađeni, a tim povećanjem, kazao je ministar Jovanović, “pokazujemo u kojoj vjeri želimo potaknuti da učitelji, stručni suradnici i nastavnici rade na sebi kako bi kvalitetnije radili s djecom”.

No, koliko apsurda ima u novoj računici, pokazuju izračuni Sindikata hrvatskih učitelja prema kojima proizlazi da što dulje “rade na sebi”, učitelji i nastavnici bit će sve manje plaćeni. Tako ne samo što će učitelji s 30 i više godina staža ovim novim izračunima biti najviše kažnjeni te dobiti plaće umanjene i do 600 kuna, nego, ironije li, manje plaće i do 400 kuna mogu očekivati i oni sa statusom mentora i savjetnika a imaju više od 30 godina vjernog služenja prosvjetarskome zvanju. Da sve nije tako “crno” i da postoje rijetke iznimke, pokazuje tragikomični izračun prema kojemu će učitelji savjetnici s VŠS-om, odnosno VSS-om, s 30 do 34 godine staža, dobiti ipak veću plaću, i to za – dvije, odnosno tri kune.

Kazna za izvrsnost

Ministru Jovanoviću ovih dana stižu i pisma ljudi koji su cijeli život posvetili predanom radu s djecom, usavršavali se i napredovali, no pred kraj svoga profesionalnog vijeka, umjesto zaslužene materijalne zadovoljštine, odlaze iz sustava s gorčinom. Branko Pratengrazer, učitelj savjetnik u OŠ Kumrovec, iza kojega su 42 godine staža i za godinu dana će u mirovinu, izgubit će 183,92 kune bruto, odnosno 110,35 kuna neto. Prije dvije godine, na temelju tadašnjih odluka ministra Jovanovića, ostao je bez 700 kuna plaće, nedavno je imao moždani udar, zdravlje mu je stradalo, no učionicu i dalje smatra najljepšim mjestom na svijetu.

– Gospodine Jovanoviću, slušajući vas kako govorite o “izvrsnosti”, očekivao sam da sam među tim ljudima. U formalnom i ljudskom pogledu napravio sam sve. Koja je to vaša socijalna pravednost (iako je to geslo predsjednika Republike) kada gotovo starcu skidate plaću, a time stvarate uvjete i za umanjeno uplaćivanje u mirovinski fond? – poručuje ministru Jovanoviću, pozivajući ga da ne govori neistine.

– Nemojte ovako “nagrađivati” izvrsnost. Ako sam u čemu učio i uspio naučiti moje učenike, i toga se pravila uvijek držao, to je da govore istinu. Ako će mojih 183,92 kune spasiti vaš proračun, Ministarstvo, dajem rado svoj doprinos. Ali, nemojte omalovažavati ljude koji su sve dali onima koje vole – kaže taj prosvjetni djelatnik, jedan od onih koji je ministru uputio i otvoreno pismo.

NOVE PLAĆE MENTORA I SAVJETNIKA (izračun SHU-a, postoci):





32 GODINE STAŽA:

UČITELJ MENTOR VŠS -168 kn (-1,8)

UČITELJ SAVJETNIK VŠS +2 kn (0,0)

UČITELJ MENTOR VSS -187 kn (-1,8)

UČITELJ SAVJETNIK VSS +3 kn (0,0)

36 GODINA STAŽA:

UČITELJ MENTOR VŠS -343 kn (-3,6)

UČITELJ SAVJETNIK VŠS -178 kn (-1,8)

UČITELJ MENTOR VSS -382 kn (-3,6)

UČITELJ SAVJETNIK VSS -202 kn (-1,8)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:51