OPASNI KORONA VIRUS KOJI DOSAD NIJE BIO ZABILJEŽEN KOD LJUDI

Upozorio na novi ubojiti virus i zato ostao bez radnog mjesta

U lipnju 2012. Ali Mohameda Zakija, mikrobiologa u bolnici “Dr. Soliman Fakeeh” u lučkom gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, nazvao je liječnik uznemiren zbog jednog pacijenta.

Čovjek je primljen u bolnicu s vrlo ozbiljnom virusnom upalom pluća i liječnik je zamolio dr. Zakija da identificira o kojem je virusu riječ. No, svi uobičajeni laboratorijski testovi bili su negativni i Zaki se za savjet obratio dr. Ronu Fouchieru, poznatom virusologu u Medicinskom centru Erasmus u Rotterdamu. Dok je čekao rezultate iz Rotterdama, Zaki je napravio još jedan test koji je pokazao da je pacijent zaražen patogenom iz skupine koronavirusa.

Poput opasnog sarsa

Riječ je o velikoj obitelji virusa koji uzrokuju obične prehlade, ali i sars. Dr. Fouchier je potvrdio da je riječ o koronavirusu, ali koji dotad nije zabilježen kod ljudi.

Za to vrijeme stanje 60-godišnjeg pacijenta se pogoršavalo: sve je teže disao, a otkazali su mu bubrezi. Unatoč lijekovima i dijalizi, 11 dana nakon prijema u bolnicu pacijent je umro. Zabrinut zbog tajanstvenog virusa, Ali Mohamed Zaki odlučio je upozoriti znanstvenike diljem svijeta te je o cijelom slučaju kratko izvijestio na proMedu, internetskom sustavu čiji je cilj brza razmjena podataka o zaraznim bolestima. No, zbog toga čina Zaki je tjedan dana kasnije ostao bez posla i bio primoran vratiti se u rodni Egipat.

Prijeti li epidemija?

Vijest o novom, opasnom koronavirusu u medijima se pojavila sredinom rujna. U međuvremenu zabilježeno je 15 slučajeva bolesti, od kojih je osam završilo fatalno.

- Zasad ne znamo ima li taj virus potencijal da izazove pravu epidemiju. Potpuno smo u mraku - rekao je dr. Ron Fouchier čiji je tim iz Medicinskog centra Erasmus identificirao “Zakijev virus”. Iako znanstvenici smatraju da se novi virus ne širi lako s čovjeka na čovjeka, britansku javnost uznemirila je tužna priča o Khalidu Husseinu (38), prvoj žrtvi na Otoku. Khalid je preminuo ostavivši iza sebe ženu i dva mala sina. Liječnici su u međuvremenu testirali više od 100 ljudi koji su bile u kontaktu s obitelji Hussein.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:02