ZELENI KONTINENT?

Znanstvenici bušili na morskom dnu i došli do otkrića: Na Antarktici su nekada rasle prašume!

 AP
Ispitivanjem uzoraka s morskog dna pronađena je fosilizirana pelud

Znanstvenici su bušenjem morskog dna u blizini Antarktike došlo do zaključka da su se na tom kontinentu nekada davno nalazile prašume, piše AFP.

Ispitivanjem uzoraka prikupljenih s morskog dna otkriven je fosilizirana pelud, za koju znanstvenici tvrde da je tu mogao dospijeti samo iz neke obližnje prašume.

Kevin Welsh, paleoklimatolog iz Australije, kazao je da je analizom sedimenata utvrđeno da je temperatura na Antarktici prije 52 milijuna godina, odnosno u periodu eocena, zimi iznosila oko 10 stupnjeva, a ljeti čak do 25 stupnjeva Celzijusa.

- Postojale su šume, nije bilo leda i temperature su bile mnogo više nego što su sada. To je iznenađujuće, jer je naša slika Antarktika sasvim drugačija - hladno mjesto puno leda - izjavio je Welsh.

Prema njegovim riječima, takvi uvjeti na Antarktici postojali su zahvaljujući visokim razinama ugljičnog-dioksida u atmosferi.

Također, Welsh upozorava da bi Antarktika uskoro opet mogla ostati bez leda.

- Teško je reći kada će se to dogoditi, jer to ovisi o ljudima, vladama i njihovim potezima, tj. o količini emisije plinova u budućnosti - rekao je znanstvenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:12