Matične stanice

Čarobno sjeme 12-orici slijepih treba vratiti vid

Znanstvenici tvrde da bi se embrionalne matične stanice mogle koristiti i kao izvor organa. Američka tvrtka ACT počinje provoditi prve kliničke pokuse

ZAGREB - Poznata američka biotehnološka kompanija Advanced Cell Technology (ACT) najavila je prvi klinički pokus u liječenju sljepoće baziran na embrionalnim matičnim stanicama. Ako Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobri, klinički pokus na 12 dobrovoljaca treba krenuti početkom 2010.

- Mi smo vrlo optimistični i uvjereni u dobre rezultate naših pretkliničkih eksperimenata koji upućuju na to da terapija nema štetnih učinaka. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivan odgovor u idućih mjesec dana i tako početi s kliničkim pokusom na početku 2010. godine, možda u ožujku - rekao za britanski dnevnik Independent dr. Robert Lanza, znanstveni direktor ACT-a, jedne od najpoznatijih svjetskih kompanija koje se bave istraživanjem embrionalnim matičnim stanicama.

Izaziva kontroverze

Te stanice popularno nazivamo čarobnim sjemenom jer iz njih nastaje svih 220 vrsta ljudskog tkiva. Znanstvenici se nadaju da bi se embrionalne matične stanice mogle koristiti kao izvor tkiva i organa u transplantaciji te kao potencijalna terapija u liječenju dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ozljeda leđne moždine, pa čak i sljepoće. No, istraživanja na embrionalnim matičnim stanicama izazivaju mnogo kontroverzi jer se tako uništavaju embriji.

Bolest žute pjege oka

Ako kompanija ACT dobije dozvolu od FDA, bit će to prvi klinički pokus u svijetu utemeljen na embrionalnim matičnim stanicama.

Početkom ove godine FDA je već dala dozvolu biotehnološkoj kompaniji Geron koja je ljetos trebala početi prvu terapiju kod desetak paraliziranih pacijenata. No, taj je pokus odgođen jer su eksperimenti na životinjama pokazali da Geron ne može jamčiti sigurnost nove terapije. No, kompanija ACT uvjerena je u sigurnost liječenja makularne degeneracije pomoću embrionalnih matičnih stanica.

Makularna degeneracija (bolest žute pjege oka) na zapadu glavni je uzrok sljepoće starijih od 60 godina. Klinički pokus liječenja makularne degeneracije pomoću embrionalnih matičnih stanica najavio je i britanski znanstvenik prof. Pete Coffey, ali on neće početi prije 2011.

Stanice će uzimati od embrija iz umjetne oplodnje

Tijekom kliničkih pokusa koji trebaju početi iduće godine pacijentima koji pate od makularne degeneracije u mrežnicu će biti injektirane embrionalne matične stanice koje bi trebale zamijeniti oštećeni retinalni pigment (RPE).

Znanstveni direktor tvrtke Advanced Cell Technology dr. Robert Lanza je najavio da će se za dobivanje embrionalnih matičnih stanica koristiti embriji odbačeni nakon umjetne oplodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:08