KATALOG PAUKA

Broj poznatih vrsta pauka ‘dogmizao‘ do pedeset tisuća: Još ih je toliko ostalo za otkriti!

Pauk vrste ”Guriurius Minuano”.

 Handout/Afp/Profimedia
Katalog pauka dostupan je svima na web stranicama muzeja u Bernu...

Po novim saznanjima na svijetu živi 50.000 vrsta pauka, no moguće je da ih ima još 50.000, ali još nisu otkriveni, objavili su znanstvenici.

Svjetski katalog pauka (WSC), koji se nalazi u Prirodoslovnom muzeju glavnoga švicarskog grada Berna, registrirao je prošli tjedan pedesettisućitu vrstu pauka, imena Guriurius minuano.

Nova vrsta pripada porodici pauka skakača Salticidae, a svoj plijen love na grmlju i drveću južnog Brazila, Urugvaja i u okolici Buenos Airesa.

Prvi su opisali arahnologinja Kimberly S. Marta i njezini kolege iz Brazila, a ime je dobio po sada izumrlom narodu Minuane koji je nekoć živio na tom području.

Prvi znanstveni opis pauka datira iz 1757 godine. Iako je trebalo 265 godina da bi se došlo do brojke od 50.000 vrsta, stopa otkrića stalno raste pa bi ih se u idućih sto godina moglo otkriti još toliko.

"Po našim procjenama postoji još otprilike 50.000 vrsta pauka koje dosad nismo otkrili“, kazali su izdavači Kataloga.

Katalog pauka dostupan je svima na web stranicama muzeja u Bernu.

"Pauci su najvažniji grabežljivci na kopnenim staništima Zemlje pa njihovu važnost za okoliš ne bi trebali zanemarivati“, tvrde iz muzeja.

"Pauci konzumiraju od 400 do 800 milijuna tona insekata godišnje, što ih čini najvažnijim regulatorima populacije insekata. Sukladno tome, od velike su važnosti za ljude.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. prosinac 2022 05:09