Časopis Plos One objavio je u novom broju studiju međunarodnog tima znanstvenika koja vraća nadu ljudima koje muči čir na želucu ili oštećenje želučane sluznice.
Naime, istraživanja su pokazala kako konzumacija jagoda smanjuje štetu koju alkohol nanosi želučanoj membrani. Do ovih rezultata stigli su talijanski, srpski i španjolski stučnjaci, koji su radili u sklopu Španjolske fundacije za znanost i tehnologiju (FECYT).
Tim znanstvenika davao je etanol laboratorijskim štakorima, a došli su do spoznaje da je membrana životinja koje su prethodno jele jagode, manje oštećena i ima manje čireva.
- Pozitivno djelovanje jagoda nije povezano samo s njihovim antioksidativnim djelovanjem i većim sadržajem fenolnih sastojaka (antocijana), nego i s činjenicom da one aktiviraju antioksidativnu zaštitu i enzime samog tijela - rekla je Sara Tulipani, koautorica studije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....