AMERIKANCI ŠTEDE

Barack Obama odustao, na Mjesec će ići Kinezi

NASA će ubuduće svojim astronautima kupovati karte kod nekolicine privatnih svemirskih kompanija

Sljedeći čovjek na Mjesecu bit će Kinez, ustvrdio je poznati britanski znanstvenik Colin Pillinger nakon što je u ponedjeljak američki predsjednik Barack Obama odustao od programa Constellation (Zviježđe).

Taj grandiozni svemirski program povratka Amerikanaca na Mjesec, težak 40 milijardi dolara, 2004. godine lansirao je bivši američki predsjednik George W. Bush.

Najprije je bio plan da se američki astronauti iskrcaju na Mjesecu 2015. godine, zatim je to prolongirano na 2018. pa 2020. godinu. Naposljetku, nakon što je na razvoj raketa Ares I i svemirskog broda Orion utrošeno devet milijardi dolara, program Constellation odlazi u povijest.

Privatnci prevoze NASA-ine astronaute

Umjesto da razvija skupe letjelice, NASA će ubuduće svojim astronautima kupovati karte kod nekolicine privatnih svemirskih kompanija. S kompanijama SpaceX i Orbital Sciences, NASA je već sklopila ugovore vrijedne 3,5 milijardi dolara za 20 komercijalnih letova do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

- Ovo je posmrtni marš za budućnost američkih svemirskih letova s ljudskom posadom - izjavio je za New York Times Richard C. Shelby, republikanski senator iz Alabame gdje se radilo na razvoju raketa za program Constellation.

S druge strane, mnogi smatraju da Obama postupa racionalno jer se priroda svemirske utrke u posljednjih 50 godina značajno promijenila.

Indija i Japan žele u svemir

Kada se šezdesetih godina krenulo u osvajanje svemira, u pozadini je bila bitka za vojnu nadmoć na Zemlji između dviju velesila, SAD-a i SSSR-a. U međuvremenu, SSSR se raspao, a američka vlada ne želi više rasipati goleme količine novca na razvoj raketa kad to može koristiti usluge privatnih kompanija.

Collin Pilinger smatra da se sadašnja svemirska utrka, za razliku od one prije 50 godina, vodi zbog borbe za ekonomsku i tehničku prevlast.

- Budući da SAD odustaje od utrke na Mjesec, sada je teren čist za Indiju, Kinu i Japan - tvrdi Colin Pillinger koji smatra da ni Europska svemirska agencija (ESA) nema snagu za slanje astronauta na Mjesec.

Uostalom, sam Pillinger bio je voditelj robotske misije Beagle 2 koja se krajem 2003. godine izgubila na Marsu pa najbolje zna slabosti europskog svemirskog programa.

S druge strane, azijski divovi nadiru. Japan je prije nekoliko godina najavio slanje astronauta na Mjesec, a sada lunarne misije planiraju i Indija i Kina. Prema nekim procjenama Kina bi prve astronaute na Mjesec mogla poslati do 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:43