NA APARATIMA

Antropolog objašnjava kako će izgledati kraj svijeta i otkud fenomen ‘preppera‘: ‘Ideja je uvijek ista...‘

Filip Pavić i Tomislav Pletenac

 Hanza Tv/
Novinar Filip Pavić razgovara s antropologom Tomislavom Pletencem o tome zašto čovjek tako rado zamišlja apokaliptične scenarije

Ratovi, potresi, poplave, pandemije, nuklearne katastrofe, globalno zagrijavanje, umjetna inteligencija...

U novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘ razmatramo što sve može dokrajčiti čovjeka i donijeti kraj svijeta.

Novinar Filip Pavić razgovara s antropologom Tomislavom Pletencem o tome zašto čovjek tako rado zamišlja apokaliptične scenarije - u književnosti, filmu, popularnoj kulturi - koja je to katastrofa koja će nas najizglednije dokrajčiti, je li to asterodi, potres ili sam čovjek svojim oružjem, te kako je došlo do fenomena takozvanih preppera, pojedinaca koji se aktivno pripremaju za izvanredne situacije, prirodne i društvene katastrofe? Pletenac napominje da to nije novi trend, nego postoji duga tradicija "preppera" još od hladnog rata.

- Ideja je uvijek ista. Prijeti nam katastrofa, a spasiti se mogu samo neki. Ista je ideja u zombie filmovima ili video igrama pa i u ‘Robinsonu Crusoeu‘. Prepperi su pokazatelj da u pozadini ovog umivenog, finog, civiliziranog, liberalnog svijeta postoji jedna, u lošem smislu, anarhoidna pozicija u kojoj je glavna ideologija ‘čovjek je čovjeku vuk‘ - govori Pletenac.

Što Pletenac misli da je najizgledniji scenarij za kraj svijeta, zašto je film ‘Idiocracy‘ bio u pravu, hoće li nas prije dokrajčiti tehnologija ili financijski sustav koji više nitko ne može kontrolirati i može li nas spasiti moderna STEM ideologija - sve to pogledajte u videu ispod.

Cijelu epizodu "Kako će izgledati kraj svijeta?" možete pogledati i na YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Podcast Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Pratite nas na vašim najbližim aparatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:02