UČITELJ VELIKA SRCA

VIDEO: RAZGOVARALI SMO S UČITELJEM KOJI SVOJIM UČENICIMA PJEVA POD PROZOROM 'Sutra idem dalje, a osim klinaca obilazim i svoje kolege'

 Privatni album
 

Predivnom gestom, sviranjem pod prozorima svojih učenika, koji u vrijeme panpidemije koronavirusa ne izlaze iz kuće, Ivan Petranović, učitelj razredne nastave u produženom boravku osnovne škole Ivan Merz, dirnuo je srca svih Zagrepčana, ali i puno šire.

Inače, škola Ivan Merz prilično je stradala u razornom potresu, a polaznica te škole bila je i djevojčica koja je smrtno stradala u zagrebačkom potresu.

Nakon što je svojom idejom vratio osmijeh i veselje na ulice tijekom ovih turobnih dana, a koja se putem društvenih mreža proširila u rekordnom roku, ovaj svestrani profesor i kantautor umjetničkog imena Sebastian Doe otišao je i korak dalje.

Svoj je broj mobitela objavio na Facebooku i pozvao sve koji to žele, bez obzira u kojem dijelu grada žive, da mu se jave, a on će im s gitarom i ukuleleom doći pod prozor i otpjevati nekoliko pjesama iz svog repertoara.

Privatni album

- Na Fejsu sam prije nekoliko dana naišao na klaunove koji su zabavljali mališane u jednom zagrebačkom kvartu. Oni su svoj show imali u dvorištu, a ljudi su ih gledali iz zgrada. Tako mi je došla na pamet ideja da prije tri dana posjetim s pjesmom i svirkom svoje učenike – priča Petranović za Jutarnji list.

Da stvar bude bolja, Ivan, odnosno Sebastian Doe, živi u Hrvatskom Leskovcu, a svoju veselu akciju svakodnevno obavlja na biciklu na leđima noseći gitaru i ukulele. Istim putem, u normalna vremena, dolazi i na posao.

Privatni album

- Kako je u tijeku nastava na daljinu, a moj 3. b ima grupu u kojoj su roditelji i kolegica učiteljica, ja učenicima putem grupe svakodnevno pregledavam zadaće, ali i šaljem mailove sa svojom glazbom jer sam kantautor. Tamo sam i predložio, s obzirom da sam planirao odlazak u Zagreb, da mogu zasvirati pod prozorom ukoliko netko želi. Isto sam napravio i putem naše Facebook grupe, te udruge Ivan Merz, pa se uz moje učenike javilo i dosta onih koji su sad petaši ili osmaši – objašnjava Petranović.

Uz učenike, Ivan je dan odlučio uljepšati i svojim prijateljima, kolegama i rodbini, a očekivan slijed bio je, kaže, da veselje proširi i dalje.

- Već prvog dana bilo je dosta zainteresiranih roditelja, barem onih koji su ostali u Zagrebu, a javili su se i oni koji su se zbog potresa preselili i u druge zagrebačke kvartove, pa sam idućeg dana obišao i njih. Nije bilo druge nego da ostavim svoj broj i poručim da mi se jave svi zainteresirani, bez obzira znamo li se ili ne, te da mi pošalju svoje ime i adresu i ja stižem – napominje 40-godišnj Ivan.

Za sutrašnji nastup pod prozorima odabrao je svoj singl „Jako volim Zagreb” koji je jedna od pjesama za djecu i odrasle na njegovom YouTube kanalu Sebastian Doe, a na repertoaru će se naći i još pokoja njegova skladba.

- Sutra idem dalje, a osim klinaca obilazim i svoje kolege. Repertoar su moje pjesme, a moja ih djeca znaju jer ih pjevamo u školi gdje vodim i zbor u kojem vježbamo i pjevamo upravo moje skladbe. Uglavnom, dolazim pod prozore, otpjevam dvije, tri pjesme i idem dalje, a ovim putem pozivam ljude da se jave i da slože zvečkice od čašica jogurta i riže, bit će zabavnije – poručuje ovaj izvanredni nastavnik.

S obzirom da je njegovo prijevozno sredstvo bicikl, u Zagreb možda neće ići baš svakodnevno, no trudit će se, obećava, obići što više ljudi.

- Na biciklu je sad najsigurnije, stavim gitaru i ukulele na leđa i pravac Zagreb – priča Ivan.

Njegova je kreativnost kad su djeca u pitanju za svaku pohvalu, a uz posao nastavnika ima i svoj bend znakovitog imena – Razrednici.

- Kako radim u školi, tamo imam i probe sa svojim bendom, koji čine gitara, bas, bubnjevi i vokal, no ostali članovi nisu školski djelatnici. Ali, bend je za djecu i sljedeće školske godine nadam se da ćemo svirati po školama. Uz to, radim i u amaterskom kazalištu Pjetlić Zlatokrijestić, s kojim nastupamo po školama i vrtićima, a u predstavama koje imamo sam glumac, ali i autor glazbe – zaključio je ovaj svestrani nastavnik velikog srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 08:13