NOVA RE:VIZIJA

VIDEO: KAKO SU DVA OCA KOJA SU DOBILA DJECU S HRVATICOM OSTALA ZAPETLJANA U NAŠEM SUSTAVU Obojica su u paničnom strahu da će izgubiti djecu...

Andreas Gerdes sa svojom 2,5 godišnjom kćerkom i Anika de Vilera
 

Dva oca s dva kontinenta ostala su zapetljana u hrvatskom sustavu socijalne skrbi pokušavajući ostvariti i zaštititi prava svoje djece dobivene u vezi s Anikom de Vilerom, Siščankom rođenog prezimena Šljokavica. Poduzetnik Andreas Gerdes s Malte, otac 2,5-godišnje djevojčice, i Venecuelac s hrvatskom adresom Gustavo Vilera, otac 7-godišnjeg dječaka, dijele isti strah: da će Anika de Vilera, s oba djeteta, napustiti Hrvatsku i otići u neku treću zemlju te da će oni, kao očevi, za djecu biti izgubljeni.

U novoj emisiji Re:vizija pod nazivom "150 zabranjenih metara", koja će biti emitirana u ponedjeljak, 28. svibnja, na televiziji Al Jazeera Balkans i na portalu Jutarnjeg, autor i voditelj Robert Zuber otkriva nove detalje o Aniki de Vileri, ženi čiji je osebujni život došao u središte zanimanja javnosti nakon što se početkom prošle godine s djetetom rođenim 2015. godine vratila u Hrvatsku s Malte, a djetetov biološki otac Andreas Gerdes putem medija optužio ju je da mu je otela dijete. Podloga je to za temu o općem funkcioniranju sustava socijalne skrbi, potencijalnoj nemoći s jedne i priličnom prostoru za manipulacije s druge strane.

Zanimljivo je da je, iako za emisiju nije željela govoriti, Anika de Vilera pet dana prije samog emitiranja policiju obavijestila da je uznemirena pozivima autora emisije Ropberta Zubera, zbog čega je on danas bio na obavijesnom razgovoru u policiji. Tijek razgovora u policiji, kako nam je rekao, Zuber ne smije otkrivati, no potvrđuje kako će emisija biti emitirana u predviđenom terminu.

U emisiji prvi put progovara i Anikin suprug Gustavo Vilera, koji s novom partnericom živi u Varaždinu. Unatoč svim dokazima koje su on i Gerdes podastrijeli sustavu, tvrde, sustav im ne pruža nikakvu zaštitu, a ne nudi ni objašnjenje. Pod egidom zaštite privatnosti i identiteta djeteta, odgovorni ne želi pružiti nikakve odgovore, čak ni na ono osnovno, ključno pitanje: zašto Andreas Gerdes više od godinu dana nije vidio svoje dijete?

U nazivu emisije autor aludira na zabranu prilaska na manje od 150 metara Aniki de Vilera, zaštitnu mjeru koju je zagrebački Prekršajni sud izrekao Andrersu Gerdesu i Silvani Mršić-Tramošljanin, majci Aniki de Vilere, nakon što ih je de Vilera prijavila za napad na ulici, odnosno obiteljsko nasilje. Postupak još nije pravomoćno okončan, ali zaštitna je mjera na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:28