NE TREBA MU PUNO

Veliko srce koje se raduje malim stvarima: Radovan živi od sakupljanja boca, ali ih sve želi donirati nezbrinutoj djeci

Radovan Radanović

 HRT
Radovan Radanović živi sam, gotovo bez najosnovnijih potrepština, uz socijalnu pomoć od 800 kuna

Radovan Radanović živi sam, gotovo bez najosnovnijih potrepština, uz socijalnu pomoć od 800 kuna. Kao i mnogi drugi u sličnoj situaciji, skuplja boce. Trenutačno ih je prikupio toliko da traži nekoga tko će mu pomoći odvesti ih i predati. No Radovan u ovo predblagdansko vrijeme ne želi novac od boca za sebe, nego želi da se uplati na račun Doma za nezbrinutu djecu, prenosi HRT.

- Teško je u današnje vrijeme tu preživjeti, ali ja živim i dan danas, priča Rade za HRT. Već 64 godine živi bez vode i grijanja. Sve što ima su jedna svjetiljka i radio.

Ne krivi ni državu, ni grad. To je njegova sudbina, kaže - tako živi cijeli život, od prvih pelena. Odrastao je bez roditelja. Najviše žali što nema svoju obitelj. Ima samo mačke koje mu prave društvo.

Ima veliko srce, a raduje se malim stvarima. Vesele ga dobri ljudi, nasmijane djevojke na ulici koje zrače optimizmom. Vrlo je skroman, nada se jednom malom televizoru, jer mu je stari pokvaren.

- Neka bude samo zdravlja i to je sve, to nam je najvažnije. Zdravlje treba čuvati više nego cijelu banku punu novca. I obitelj iznad svega treba čuvati od bilo čega, kaže Rade.

I baš zato odlučio je skupljati boce za djecu koja nemaju obitelj. U posljednjih nekoliko godina dnevno je uspio sakupiti 30-ak boca. Sada želi da ih dobri ljudi odvezu i predaju.

- Jer sam ja proživio taj domski život, a znam u čemu je problem. Neimaština, uvijek neki pokloni i tako to. Pa zato bih ja htio donirati tu ambalažu, nek' se ta ambalaža pretvori u novac pa nek se upotrijebi, poručuje.

Kaže da novac želi donirati mališanima iz Doma Klasje. Njima poručuje: "Nek se ne predaju, imaju pravo na život isto kao i mi", piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 11:19