TUŽAN DAN

Velika tuga u Dalmaciji zbog smrti popularnog pjevača: ‘Slavuj prije nego umre najbolje pjeva‘

Klapa Ošjak

 Ante Cizmic/Cropix
Tuguje Vela Luka, tuguje otok Korčula kao i kompletna klapska scena, a posebno članovi klape koji su s Frankom proveli čitave živote

Jutros je umro Franko Šeparović Koža.. Onima kojima je imalo poznata klapska pjesma ne treba posebno objašnjavati tko je on.

Malo je reći legenda, bas profundo s kiticom bosiljka iza uha prilikom svakog nastupa s kultnom klapom "Ošjak" iz Vele Luke, a bilo ih je. Od osnutka klape 1976. do danas, Franko je s "Ošjakom" bio apsolutni pobjednik Omiškog festivala 1981. i 1983. godine, pobijedili su i 11 ljeta kasnije, a 1997. osvajaju i Porina za najbolji album foklorne glazbe.

Suradnja luških pjevača i ikone klapske pjesma Dinka Fia ostavila je jasnu definiciju otočnog, ekspresivnog pjevanja s puno improvizacije i narativa stilskog dovikivanja po čemu su i danas poznati, a Franko je svojim jedinstvenim basom bio jedna od najvažnijih pjevačkih karika.

Tuguje Vela Luka, tuguje otok Korčula kao i kompletna klapska scena, a posebno članovi klape koji su s Frankom proveli čitave živote, jedan od njih je maestro Janez Vlašić, bariton "Ošjaka".

- Bio je bolestan, prognoze nisu bile dobre, ali nismo vjerovali u njih. Slavuj prije nego umre najbolje pjeva, onda mu kapljica krvi padne na kljun i umre.

Tako je bilo i s Kožom, išli smo na gostovanja u Osijek, Rijeku, Solin, Metković, vjerovali smo u čudo. Čudo se nažalost nije dogodilo - tužno nam je, susprežući suze, ispričao maestro.

Janez i Koža zajedno su proveli 50 pjevačkih godina u klapama, ali to im nije bilo dosta. Veliki koncert u čast Oliveru planirali su za 7. prosinca.

- Trebao je to biti hommage Oliveru, a sad će biti hommage i Franku. Kad odlazi čovjek, odlazi sve s njim, ali pisma zauvik ostaje - poručio je maestro Vlašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:28