NOVA PRAVILA

Velika revolucija u tenisu: ‘Sve se mijenja. Igrači kojima su se događale crne rupe sad će odahnuti‘

Marin Čilić će blagodati novog pravila isprobavati s trenerima Vilimom Viškom i Ivanom Cinkušem

 Anatoliy Medved/Icon Sportswire/Profimedia
ATP će u tjednu nakon Wimbledona, pa sve do kraja sezone, testirati "coaching". Izbornik Vedran Martić smatra da će to promijeniti sport

Wimbledon će biti posljednji turnir prije revolucije u svijetu muškog tenisa. Dok se nogometaši, košarkaši i rukometaši oslanjaju na trenerske savjete tijekom odmora, tenis je takve stvari dosad izričito zabranjivao. Tako će biti sve do 11. srpnja. ATP se odlučio na zaokret kad je riječ o coachingu, odnosno, savjetovanju igrača od trenera tijekom mečeva. Praksa koja je na WTA Touru već zaživjela doživjet će probno razdoblje do kraja sezone, a US Open bit će prvi Grand Slam na kojemu će tenisači imati priliku upiti poneku zlatnu riječ od svojih trenera.

Novina će, međutim, biti regulirana posebnim uvjetima pod kojima će igrači moći koristiti coaching. O novom teniskom pravilu razgovarali smo s izbornikom hrvatske reprezentacije Vedranom Martićem. Bivši trener Marina Čilića, koji sada surađuje s Karenom Hačanovim, otkrio nam je svoja viđenja promjena.

- Mnogo je novih pravila, vidjet ćemo kakva će biti praksa. Dosad je već bilo situacija da su treneri razgovarali s igračima, pa su suci bili na mukama, hoće li im dati opomenu ili ne, bilo je to teško procijeniti.

Bolji pogled na situaciju

Veliku revoluciju u tenis donijelo je takozvano "oko sokolovo" (hawkeye technology) koje je testirano 2006., a uvođenje tehnologije smanjilo je pritisak s leđa sudaca. Novo pravilo moglo bi im dodatno olakšati posao.

- Igrači se znaju naljutiti na suca jer misle da su oštećeni, hawkeye je tu dosta pomogao i donio ipak poštenije suđenje, jer igrač može provjeriti tu odluku. Takva je situacija i s pravilom oko trenera, s obzirom na to da je već bilo određenih kontroverzi, možda je i bolje da to bude dozvoljeno - smatra Martić.

image

Novak Đoković sad će jasno i glasno čuti što mu govori Goran Ivanišević

Dubreuil Corinne/abaca/Abaca Press/Profimedia

Tenis je specifičan sport u kojem igrač ovisi sam o sebi i svojim razmišljanjima. Novo pravilo donijet će "dodatni glas" u glavi igrača, odnosno, dozvola za razgovor s trenerom zasigurno će pridonijeti drugačijem pogledu na igru.

- To mijenja način kako se igra tenis. Igrač je morao sam rješavati probleme na terenu, sada će mu trener pomagati, kao što je slučaj i u drugim sportovima gdje postoji time-out i slične stvari. Trener često vidi bolje sa strane neku situaciju, pa onda može i upozoriti igrača na to. Znalo se događati da igrač gleda prema svom treneru i možda mu tako šalje neke signale, što je znalo izazvati sumnju i nervozu suparnika.

image

Stefanos Tsitsipas više neće morati koristiti tajne signale s ocem Apostolosom

David Gray/Afp

Vjerojatno jedan od najsretnijih igrača nakon uvođenja ovog pravila je Stefanos Tsitsipas. Grk je postao zaštitno lice coachinga zbog razgovora sa svojim trenerom (i ocem) tijekom meča, a u više je navrata zbog toga dobivao opomene.

- Tsitsipasu otac sigurno želi pomoći, ali nije to jedini slučaj. Ako igrač gubi, trener mu želi pomoći, poslati mu neki signal ili nešto, ali to je isto nezgodna situacija jer to sve gleda sudac. Sada bi to sve trebalo biti donekle regulirano ovim pravilom - smatra Martić.

Izbjegavanje neugodnosti

Kada smo već kod Tsitsipasa, poznat je i po svojim dugim pauzama za toalet, koje su nerijetko znale izbacivati iz ritma suparnike, a javna je tajna da je na tim pauzama bio u kontaktu s ocem preko mobitela. Upitno je hoće li uvođenje novog pravila za razgovor s trenerima utjecati na isti način na igrače, odnosno, može li kratki razgovor biti povod za nervozu suparnika.

image

"Treneri su i dosad razgovarali s igračima pa su suci bili na mukama", kaže Martić

Ronald Goršić/Cropix

- Nisam siguran radi li se o nekoj vrsti time-outa ili se taj razgovor odnosi samo na situaciju kada se igrač, primjerice, dođe obrisati pa mu trener kaže poneku riječ. Upitno je može li igrač uopće nešto odgovoriti, sumnjam da oni mogu voditi pravi razgovor. Mislim da će to svakako manje ometati igrače nego situacija kada trener suparnika govori nešto na nekom stranom jeziku, koji ne razumijete pa niste sigurni daje li igraču savjete ili ga samo hrabri; ovo bi trebalo olakšati situaciju. Igrači koji su već samostalno uspjeli rješavati probleme na terenu bit će sada možda u težoj situaciji, odnosno, igrači koji su upadali u crne rupe imat će mogućnost savjetovanja - ističe Martić.

Probni rok za nova pravila završit će na ATP Finalu u Torinu, nakon čega će se znati daljnja sudbina teniskih regulacija, odnosno, jesu li nova pravila postigla željeni efekt i hoće li se nastaviti s njihovom primjenom i sljedeće sezone.

- Nadam se da će se izbjeći neugodne situacije koje je teško procijeniti, sada bi trebalo više toga biti dozvoljeno i treba se pridržavati pravila. Bolje regulirati neke situacije nego ih ostavljati otvorenima, pa da onda izazivaju probleme kod igrača - zaključio je Vedran Martić.

Dopušteni su i signali

Kakva su pravila za "coaching"

Nema pomicanja

Treneri će morati sjediti na posebno označenom mjestu. Također, savjeti igraču bit će dozvoljeni samo kada se igrač nalazi na strani terena gdje sjedi njegov trener

Signali

Neverbalni signali rukom trenera bit će dozvoljeni tijekom cijelog meča

Nema ometanja

Trener ne smije zvati svog igrača kako ne bi omeo suparnika

Nema razgovora

Razgovor nije dozvoljen, što znači da trener smije dati samo kratki savjet svom igraču

Savjeti isključivo na terenu

Trener ne smije pratiti igrače na medicinski time-out ili na pauzu u svlačionicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:40