RASKOŠNA MODA

Ususret Oscarima: Ovo su modna izdanja koja su svojevremeno raspametila svjetsku javnost

Julia Roberts, Grace Kelly, Charlize Theron, Audrey Hepburn na dodjelama Oscara
 Lee Celano/Afp, Everett Collection Col/Everett/Profimedia, Timothy A. Clary/Afp, Picturelux/Profimedia (kolaž)
Očekuje se da će najveće zvijezde Hollywooda i ove nedjelje izići na crveni tepih na dramatičan način

U vremenima korone, lockdowna i (samo)izolacije Oscar je odlučio kazati odlučno 'ne' pidžamama, trapericama, šlafrocima, tenisicama i šlapama. Dress code ovogodišnje dodjele je jasan: inspirativno i ambiciozno, poručuju organizatori i pojašnjavaju da ne žele vidjeti uzvanike u šlampavim izdanjima bez kravata i večernjih haljina. Umjesto toga pruža se prilika dizajnerima da pokažu svoj rad u najboljem svjetlu, a glumcima da izgledaju zanosnije nego ikad.

S pravom. Jer dodjela Oscara je jedan od najgledanijih događaja na svijetu. Devedeset i treća dodjela ove nedjelje označit će ovogodišnju sezonu nagrada u velikom stilu. Očekuje se da će najveće zvijezde Hollywooda izići na crveni tepih na dramatičan način, a uoči te velike svečanosti odlučili smo izdvojiti deset najupečatljivijih haljina svih vremena koje su viđene na crvenom tepihu Oscara.

Publika se lani oduševila haljinom Janelle Monáe, ali i nebesko plava Pradina haljina Lupite Nyong'o iz 2014. kada je ta glumica dobila Oscara za sporednu ulogu u filmu "12 godina ropstva". Famozna je bila i Charlize Theron u sjajnoj Guccijevoj haljini koju je nosila 2004. kada je primila Oscara za svoju ulogu u filmu "Monstrum".

U svoj popis uvrstili su i kreaciju koja je uz divljenje i šokirala: Billy Porter se na oskarovskom tepihu 2019. godine pojavio u smoking-haljini dizajnera Christiana Sirianoa.

Kantautorica Janelle Monáe je 2020. godine ostavila snažan utisak u metalik Ralph Lauren haljini s kapuljačom.

image
Janelle Monae
Robyn Beck

Audrey Hepburn 1954. godine dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Praznik u Rimu". Za tu je prigodu apsolutno blistala u haljini svog omiljenog dizajnera, Huberta de Givenchyja. Ubrzo nakon što je osvojila nagradu, Hepburn je inzistirala da u filmskim ugovorima stoji navedeno da brend Givenchy dizajnira sve njene kostime.

image
Audrey Hepburn
-/Picturelux/Profimedia

Britanska glumica Gemma Chan 2019. godine na dodjeli Oscara pojavila se u Valentinovoj dramatičnoj haljini boje fuksije s mnoštvom nabora i valovitim visokim ovratnikom.

image
Gemma Chan
Mark Ralston

Billy Porter šokirao je ali i zadivio 2019. godine u raskošnoj, crnoj smoking-haljini od baršuna dizajnera Christiana Sirianoa. Inače, na dodjelu je te godine stigao u pratnji supruga Adama Smitha, koji je odjenuo klasični crni smoking.

image
Billy Porter
Mark Ralston

Američka glumica Tessa Thompson oduševila je 2019. godine u elegantnoj crnoj nabranoj Chanel haljini sa zlatnim detaljima i volanima na bokovima te pri dnu haljine.

image
Tessa Thompson
Nijo/Backgrid Uk/Profimedia

Pojava Julije Roberts u haljini modne kuće Valentino na dodjeli Oscara 2001. godine, kada je osvojila nagradu za ostvarenje u filmu "Erin Brockovich", jedno je od najpamtljivijih izdanja s crvenih tepiha. Ta duga crna haljina ima jednu prednju upečatljivu bijelu traku koja na predjelu dekoltea prelazi u dvije formirane u oblik slova V, a na stražnjoj strani nalazi se mozaik od mnoštva traka iste debljine i boje.

image
Julia Roberts
Lee Celano

Jessica Alba u kreaciji Versace 2006. godine koju je dodatno naglasila podignutom kosom.

image
Jessica Alba
Emilio Flores/Everett/Profimedia

Svoje mjesto među najbolje odjevenim pronašla je Charlize Theron sa srebrnom Gucci haljinom 2004. godine, koja je sjajan primjer da je manje često više, posebice na crvenom tepihu.

image
Charlize Theron
Timothy A. Clary

Grace Kelly u svojoj je karijeri osvojila samo jednog Oscara i to za najbolju žensku ulogu u filmu 'Djevojka sa sela' 1955. godine. Za dodjelu je odabrala haljinu Huberta de Givenchyja.

image
Grace Kelly
Everett Collection Col/Everett/Profimedia

Lupita Nyong'o je 2014. osvojila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu '12 godina ropstva', a oduševila je nježnom Pradinom haljinom koju je nazvala 'Nairobi plava' u čast Kenije, zemlje u kojoj je odrasla.

image
Lupita Nyong'o
Greg Cohen/Zuma Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:40