SHOPPING PATROLA

Unesite dašak Božića na svoj balkon (da, Božića!) i vruće ljetne večeri za čas će postati čarobne

 Shutterstock
Ne želimo kićasto i šareno rješenje, zato su za ovu ljetnu atmosferu u dvorištu ili na terasi idealne solarne žaruljice

Posljednjih nekoliko mjeseci u našem je kvartu, koji je jedno od tipičnih trešnjevačkih naselja u kojima se izmjenjuju obiteljske kuće, višestambene zgrade i neboderi s relativno zadovoljavajućim zelenim površinama, otežano živjeti, raditi, odmarati se... I to ne samo zbog nepodnošljive vrućine, nego i zbog povećeg broja građevinaraca, skela i kamiona.

Naime, u nekoliko se ulica obavljaju građevinski radovi na zgradama, a samo u našoj ulici uređeno je i nekoliko kuća. Neki su obnavljali fasadu, neki su mijenjali krov, a u neke su se uselili novi vlasnici, mijenjajući stolariju, preuređujući zapuštene etaže i okućnice.

image
Ikea

Tako smo i mi dobili nove susjede, a moram reći da sam često pogledom preko ograde pokušavala doznati uzrok vike, buke i povremene trešnje koja me nekoliko puta podsjetila na potres pa sam u panici na mobitelu tragala i za aplikacijom EMSC.

Sada kad u radovi gotovi, na negodovanje supruga opet škicam preko ograde ne bih li vidjela finalni rezultat. Možda iz čiste znatiželje, a možda zbog profesionalne deformacije, tko će znati...

image
Shutterstock

U svakom slučaju, u večernjim sam satima uočila da su u dvorište postavili dekorativnu rasvjetu sa žaruljama, koja im daje čarobnu ljetnu atmosferu, ne onako kičastu i šarenu kao u vrijeme božićnih blagdana.

Nisam dugo razmišljala, odmah sam odlučila pretražiti ponudu ne bih li tu atmosferu unijela i u svoje dvorište. I misim da sam naišla na nešto još bolje - solarne rasvjetne lance sa žaruljama, koji su ekološki prihvatljivi, a pune se daljnju kad se solarna ploča postavi tako da bude maksimalno izložena Sunčevoj svjetlosti. Valjda susjedi neće zamjeriti.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Veće trgovine koje nude opremu za dom, kao i specijalizirani web shopovi i manje trgovine za rasvjetu, imaju relativno dobru ponudu solarnih svjetiljki za vanjsku uporabu, no tek mali dio te ponude odnosi se na tzv. solarne rasvjetne lance sa žaruljama (veća je ponuda lanaca na strujni pogon).
Ovakva je vrsta rasvjete zahvalna jer ne traži brigu oko žica i potrošnje električne energije, lagano se mogu pričvrstiti za granu, policu ili ogradu, a cijena im se kreće već od stotinjak kuna. Svakako treba obratiti pažnju na dužinu lanca i broj žarulja.

BAUHAUS

Solarni svjetlosni lanac Flame
Cijena: 119,90 kn
LED žaruljice napajaju se ugrađenom baterijom koja se puni preko solarne ćelije. Vrijeme rada svjetiljke je do osam sati, ovisno o vremenskim prilikama i količini dnevnog svjetla.

Broj žarulja: 8 kom
Rasvjetno tijelo: LED
Materijal: plastika
www.bauhaus.hr

image
Bauhaus
SVIJET SVJETILJKI

LED Solarni vanjski svjetlosni lanac
Cijena: 182,49 kn
Solarni panel ima integrirani senzor za sumrak - automatski pali svjetla nakon što padne mrak. Prosječni životni vijek je 10.000 sati.

Broj žarulja: 10 kom
Rasvjetno tijelo: LED
Materijal: plastika, metal
www.svijet-svjetiljki.hr

image
Svijet svjetiljki
IKEA

Solarvet
Cijena: 129,90 kn
Na suncu se puni devet do 12 sati. Kad je baterija potpuno napunjena, proizvod će svijetliti oko 12 sati. U pakiranju je priložena punjiva baterija za proizvode na solarno napajanje.
Broj žarulja: 24 kom
Rasvjetno tijelo: LED
Materijal: najlonsko vlakno, polipropilenska plastika
www.ikea.hr

image
Ikea
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:52