ŽIVI U IZOLACIJI

Turčinu osuđenom za smrt ‘kralja narodnjaka‘ život se pretvorio u pakao: ‘Balkanci mi prijete!‘

 Twitter/cropix
U prometnoj nesreći stradali su Šaban Šaulić i klavijaturist Mirsad Kerić. Levant Alsin osuđen je na 3 godine i 3 mjeseca zatvora

Turski državljanin Levant Alsin, koji je pred njemačkim sudom osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginuli pjevač Šaban Šaulić i klavijaturist Mirsad Kerić, tijekom boravka u pritvoru imao je poseban tretman zbog prijetnji koje su mu upućivali Balkanci.

Pjevač narodne glazbe Šaban Šaulić i klavijaturist Mirsad Kerić poginuli su u prometnoj nesreći 17. veljače 2019. godine, nakon nastupa u Nemačkoj, kada je na vozilo u kojem su se nalazili naletio optuženi. Osim stradalih u nesreći, ozlijeđena je još jedna osoba, a Šaulićeva smrt pokrenula je lavinu emocija u Srbiji, piše Nova.rs.

Za izazivanje nesreće osuđen je Alsin koji je kobnog dana vozio tuđi automobil bez vozačke dozvole, pod utjecajem alkohola i kanabisa. Njegove fotografije gotovo istog dana preplavile su društvene mreže jer je smrt Šabana Šaulića, koji na Balkanu slovi za kralja narodne glazbe, izazvala snažne emocije.

Njemački portal westfalen-blatt.de objavio je u veljači 2020. više detalja o sudbini osuđenog, koji je inače rođen u Njemačkoj, ali ima turske korijene. Ubrzo nakon nesreće određen mu je pritvor jer njegova djevojka živi u inozemstvu, pa se sumnjalo da će pobjeći, pri čemu nije mogao sudu dostaviti adresu stalnog boravišta.

Na današnjem suđenju sudac je ispričao da su optuženom, dok je bio u zatvoru, prijetili Balkanci koji su u to vrijeme također boravili u istražnom zatvoru. Uprava zatvora strahovala je da ga ne napadnu, pa je on zbog toga imao poseban tretman jer se brinulo o njegovoj sigurnosti.

Spomenuti portal pak piše o tretmanu koji je imao na društvenim mrežama i u široj javnosti. Njegova fotografija, ime, prezime i drugi podaci odmah su preplavili mreže. Samim tim, pišu, po izlasku iz pritvora bio je primoran povući se iz javnosti te je živio u gradu čije ime je praktično bilo tajna.

Snažnu namjeru da se njegova fotografija ne nađe u javnosti mogli smo vidjeti i danas jer je na sud došao s kapuljačom na glavi, koju je sve vrijeme navlačio preko lica, i maskom, o čemu je izvještavao Deutsche Welle.

Sudski vještak potvrdio je da je kobne noći naletio na vozilo u kojem su se nalazili glazbenici dok je, na mjestu gdje je dopuštena brzina od 80 kilometara na sat, vozio dva puta brže.

Postoji mogućnost da će odvjetnik osuđenog uložiti žalbe njemačkom sudu. Pored toga, branitelj je rekao da je njegov štićenik bio šokiran visinom kazne i činjenicom da je osuđen na zatvor, imajući u vidu da i sam boravak u istražnom zatvoru neposredno nakon prometne nesreće nije praksa njemačkih sudova jer se radi o ubojstvu iz nehaja.

S druge strane, odvjetnik obitelji Šaulić i Kerić, ali i tužiteljstvo, bilo je nezadovoljno ponašanjem optuženog jer je odvjetnik govorio umjesto njega, a na ona pitanja koja je odgovarao, mahom je govorio "ne znam" ili je šutio.

image

Šaban Šaulić i supruga Gordana

Pedja Milosavljevic/Cropix

Gordana Šaulić: Očekivali smo u njemu makar trunku ljudskosti

Gordana Šaulić, supruga pjevača Šabana Šaulića izjavila je nakon presude da je tužna i razočarana.

„Tužni smo i razočarani poslije svega, ne zbog visine kazne jer smo od početka znali da njemački zakoni ne predviđaju dugogodišnji zatvor za ovakvo nedjelo… Naša nesreća je jer nakon tri godine nismo vidjeli ni trunku kajanja u tom čovjeku koji je uzeo dva života i dvije obitelji zavio u crno“, kaže Gordana Šaulić.

„Očekivali smo poslije svega da u njemu vidimo makar trunku ljudskosti, ali to se nije dogodilo. Sudac i tužitelj su profesionalno odradili svoj posao i zbog toga smo im zahvalni i upućujemo veliku zahvalnost svima onima koji su nam od tragedije do sad pružali podršku i suosjećali s našim bolom, a to su milijuni ljudi širom svijeta. Ponosni smo jer Šaban za njih nije i neće biti zaboravljen. Ovim se stavlja točka makar na jednu agoniju koja nas prati još od tog kobnog 17. veljače, ali bol i tuga za izgubljenim životom supruga, oca i djeda ostaje zauvijek kao dio naših života“, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:00