PROHIBICIJA

Što se krije iza bizarne poruke poznatog poduzetnika: ‘Pijan je vozio viljuškar, nije mogao pričati‘

Ilustracija: Pogon tvornice Ilsad u Ozlju i dopis radnicima
 Robert Fajt/Cropix
Kap koja je prelila čašu bio je radnik koji je bio toliko pijan da je jedva govorio. Gazda je tada odlučio da je s alkoholom gotovo

Pijani djelatnici Ilsada, ozaljskog poduzeća za proizvodnju PVC i ALU stolarije, gazdu Stjepana Hrastova silno su razočarali i razljutili. Kako i ne bi, čovjek je 37 godina radnog vijeka proveo u Njemačkoj i radna disciplina jedno je od glavnih pravila koje je prenio u obiteljsko poduzeće u Ozlju, u kojem je suvlasnik i ima najmodernije proizvodne pogone. No, godinama mu glavobolje zadaju radnici koji vole zaviriti u čašicu.

Kap koja je prelila čašu bio je radnik na viličaru koji je bio toliko pijan da je jedva govorio. Gazda Stjepan je tada odlučio da je s alkoholom u njegovoj firmi gotovo. Izdao je proglas i objavio ga na uvid svim djelatnicima. No, netko od njih ga je fotografirao pa je obavijest postala hit na društvenim mrežama.

Glasi točno ovako:

"Obavještavamo sve djelatnike tvrtke ILSAD da je od 12.10.2020. zabranjen izlazak van kruga na doručak. Razlog je vrlo jednostavan. Jedan dio djelatnika kad izađe na doručak popije više piva i vrati se pijan na radno mjesto a to više ne smijemo i ne želimo tolerirati.

Zadnji slučaj je bio danas kad je jedan djelatnik pijan ko truba vozio viljuškar i kad sam ga ja slučajno zaustavio i pitao zašto nema narezanih kajli, on je jedva govorio.

Pitam ga koliko je piva popio, a on meni 'pa samo 3-4'. Ovo nije jedini slučaj, sa time se već godinama borimo i sad je tome kraj.

Od sutra će se kod najmanje sumnje kontrolirati torbe, ruksaki i ormarići na event. alkohol. Ozalj. 07.10.2020. Stjepan Hrastov".

image
Jutarnji List

Sam Hrastov nam je potvrdio autentičnost pisma i događaja, kaže da se objava brzo proširila pa mu zbog nje telefon stalno zvoni. Zovu prijatelji sa svih strana i zbijaju pošalice na njegov račun. No, složili smo se da se radi o ozbiljnoj stvari i da ovo može biti dobra pouka svim poslodavcima čiji radnici vole potegnuti iz boce ili čašice.

- Problematična su dva, tri čovjeka koja vole popit'. Ah, nije on popio četiri piva u pola sata gableca, nego dvije, to su mi rekli svjedoci, al' onda popije jednu prije, jednu poslije, i četiri su tu već prije podneva - priča nam razočarani gazda Hrastov.

On je hvaljeni poslodavac, stalo mi je do svakog radnika, pa kaže da je kazna otkaz - zadnja opcija.

- Jednom jedinom sam dao otkaz, pio je i prestao je dolaziti na posao. Otišao je raditi u šumu, spavao je u grabi. Nisam to mogao gledati i odlučio sam mu pomoći. Platio sam mu sve troškove liječenja od alkohola, put u Karlovac i sve što je trebalo i rekao mu neka mi se vrati za šest mjeseci s papirom da je izliječen i da ću ga opet zaposliti. I uspio je, opet radi, ali ga pratim pod povećalom da ponovo ne posrne - priča nam Stjepan Hrastov.

- Gledajte, on je na viljuškaru, ne daj bože da se dogodi neka nesreća, ja ću završiti u zatvoru. Imamo strojeve vrijedne tri, četiri milijuna eura, pile, vozila. Pijan čovjek dovodi u opasnost i sebe i druge. I sutra bih napravio isto, a vjerujem da će i mnogi koji imaju problem ponukani ovim mojim istupom nešto poduzeti. Treba samo hrabrosti - poručuje suvlasnik i suosnivač Ilsada Stjepan Hrastov.

Njegova odluka o "prohibiciji" unutar tvorničke ograde na snagu je stupila s današnjim danom i vrijedi do daljnjega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 02:12