Svaki kuhar koji iole drži do sebe tijekom svoje karijere u kuhinji nabavi barem tri ili četiri noža bez kojih ne može zamisliti pripremu jela, od juhe do deserta. Profesionalci bez iznimke putuju sa svojim setovima kako bi uvijek bili sigurni da imaju alat za rad koji dobro poznaju, koji im na najbolji mogući način leži u ruci i s kojim samouvjereno barataju.
S dobrim oštricama nema šale - neovisno o tome jeste li svoj nož nabavili od pravog kovača kakvih je u Hrvatskoj sve više ili je tvornički izrađen, kako ga koristite, on se troši. Upravo je zato ključno da ga pravilno održavate, što ne znači isključivo da ga perete i sušite odmah nakon korištenja, da ga ne koristite za druge namjene osim rezanja (otvaranje konzervi pomoću noža siguran je recept za odlomljeni vrh, pa nemojte ni pokušavati), a i da ga s vremena na vrijeme i nabrusite. Kod ručno rađenih noževa uvijek se možete javiti samim kovačima ili u specijalizirane trgovine za prodaju kulinarskih potrepština, gdje će vam, vjerojatno uz neku malu naknadu, rado nabrusiti nož.
Ako se želite sami uhvatiti u koštac s tim zadatkom, a niste sigurni što koristiti i kako to sigurno izvesti, potražite tečaj brušenja uživo ili na internetu jer je danas doista sve dostupno, a riječ je o vještini koja će vam cijeli život biti korisna. Sve ovisi o tome koliko se želite posvetiti svojim noževima. Uvijek si možete olakšati život s električnim oštračem, no prvo pažljivo pročitajte upute jer se s brzim brušenjem sama oštrica zagrijava pa je potreban oprez kako ne biste pretjerali.
Klasični štapni oštrač nekada se mogao naći u svakoj kuhinji, a najjednostavniji je za korištenje, pa je često prvi izbor prosječnog kućnog kuhara. Samo vam treba malo prakse kako biste svoje noževe ponovno pretvorili u oštre alatke. Sve je veći izbor brusnog kamenja s kojim će se zabaviti svi gurmani kojima je potrebno malo oduška i rada rukama, a spremni su uložiti u kvalitetan brusni kamen. Naš savjet - mijenjajte strane noža koje oštrite, a kako biste bili što sigurniji, nabavite rukavice za oštrenje i samo strpljivo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....