NEVJEROJATNE CIFRE

Stare dječje knjige skriveno su bogatstvo, neke stoje i 800.000 kn. Evo koje su najvrednije

Cijeli set Harry Potter knjiga u izdanju Algoritma
 Jutarnji List
Saznali smo kako stoje domaći antikvarijati sa svojom ponudom i koliko vrijede raritetna domaća izdanja naših i stranih dječjih pisaca

Ako ste puno čitali dok ste bili djeca, možda bi vaša polica mogla vrijediti bogatstvo. Barem ako ste rođeni u nekoj većoj zemlji, recimo u Velikoj Britaniji. Jer, neki dječji naslovi ondje danas dosežu nevjerojatne cifre. Raritetna, originalna izdanja velikih dječjih izdanja u rasponu od Tolkienovog “Hobita” do “Avanture Petra Zecimira” prodaju se u toj zemlji za desetke tisuća funti.

Institucija Oxbridge Home Learning kroz svoje je istraživanje sabrala neka od najvrjednijih izdanja u Velikoj Britaniji. Tako, recimo, ako posjedujete prvo tvrdo ukoričeno izdanje legendarnog Harryja Pottera ("Harry Potter i kamen mudraca"), prodajom te knjige mogli biste zaraditi čak 95.000 funti, što, prevedeno u hrvatsku kunu, iznosi basnoslovnih 834.573 kuna.

image
The Tale of Peter Rabbit
The British Library

Prva edicija knjige “The Cat In The Hat” (1957.), autora Theodora Seussa Geisela, poznatijeg kao Dr. Seuss, koji je bio američki pisac knjiga za djecu i strip crtač, a u Europi je najpoznatiji po knjizi "Kako je Grinch ukrao Božić" – košta na tržištu antikviteta u Velikoj Britaniji 13.300 funti, odnosno oko 114 tisuća kuna.

“Knjige i priče nas doista mogu značajno oblikovati kao djecu, a klasične priče, poput navedenih, nas odrasle podsjećaju na mnoge stvari iz djetinjstva. One nam u tom smislu puno znače, a vežemo se uz naslove I zbog nostalgije. Naravno, teško nam se odvojiti od tih uspomena, kao i od fizičkih knjiga koje ih pokreću, ali fascinantno je saznati koliku vrijednost knjige mogu dobiti kroz vrijeme,” rekla je direktorica digitalnih operacija Oxbridge Home Learninga, Riman Verman, za engleske medije.

“Ako držite jedan od tih naslova na svojoj polici, vrijedi doznati koliko ona zaista vrijede,” dodala je.

Evo i liste najskupljih dječjih izdanja u Velikoj Britaniji, prema Daily Mailu.

"The Hobbit"

Prvi put izdan 1937. godine, Tolkienov "Hobbit" prometnuo se u jednu od najpopularnijih dječjih fantasy priča ikada. Knjiga je izrazito popularna i danas, a ako netko posjeduje na svojim policama originalno prvo, drugo ili, pak, drugo prerađeno izdanje, mogao bi, što se kaže, sjediti na bogatstvu. Naime, primjerci tih izdanja koštaju u Velikoj Britaniji oko 10.000 funti.

"Harry Potter i kamen mudraca"

Prva, tvrdo ukoričena knjiga planetarno popularne J.K. Rowling iz serije knjiga o Harry Potteru iz 1997. godine na Otoku košta nevjerojatnih 95.000 funti (834.573 kn). Re-izdanje iz iste godine vrijedi 30.000 funti (263.127 kn).

image
Harry Potter and Philosopher's Stone
Press

“The Cat In The Hat”

Većina odraslih Britanaca s osmijehom se sjeća čitanja Dr. Seussa i magičnih ilustracija koje prate tu slikovnicu. Ako tu knjigu slučajno pronađu doma, osmijeh bi mogao biti i veći. Jer, prvo izdanje slikovnice iz 1957. godine na tržištu antikviteta vrijedi oko 13.000 funti (114.022 kn), ovisno o očuvanosti primjerka.

"The Hound of the Baskervilles"

Treća iz serije krimića Sir Arthura Conana Doylea s omiljenim detektivom Sherlock Holmesom u glavnoj ulozi, "Baskervillski pas" iz 1902. godine, u Britaniji košta malo manje od 3.000 funti (26.312 kn). Izdanje u tvrdim koricama iz iste godine Oxbridge Home Learning procijenio je na 9.000 funti (78.938 kn).

Winnie the Pooh kolekcija

Kultni "Winnie the Pooh" Alana Alexandera Milnea također dobro stoji na Otoku. Knjige su izlazile u periodu od 1920. do 1928. godine, a originalna izdanja, prije nego li je prava na Winnieja dobio Disney, vrijede pravo malo bogatstvo. Naime, čitava kolekcija iz originalne serije, koja uključuje četiri knjige ("Winnie the Pooh", "The House at Pooh Corner", "When We Were Very Young" i "Now We Are Six") košta oko 18.000 funti (157.876 kn).

A hrvatske knjge?

No, kako stoje domaći antikvarijati sa svojom ponudom i, važnije, koliko vrijede raritetna domaća izdanja naših, i stranih dječjih pisaca?

Bruno Pletikos iz Antikvarijata-knjižare Studio u Masarykovoj ulici pobliže nas je upoznao sa stanjem na domaćem tržištu raritetnih izdanja.

- Najviše kotira Ivana Brlić Mažuranić, sa svojim izdanjima “Priča iz davnina”. Njezine knjige iz, recimo, 1926. godine dostižu cijenu, a prate ih i izvrsne ilustracije Vladimira Kirina. Tu se ne radi o prvom izdanju djela, ali knjiga je jako lijepa. U očuvanom izdanju dostiže cijenu od 800 kuna. Također, kod nas postoje i “Priče iz davnine”, također iz dvadesetih, ali na ruskom jeziku. Postižu otprilike istu cijenu – rekao nam je Pletikos, dodajući kako dobro kotiraju i prvi prijevodi kultnih stranih dječjih pisaca. Tako se, recimo, kod njih može pronaći prvi prijevod Julesa Verna na hrvatski jezik. Godina izdanja je 1875., a knjiga je uvezena u jedan tom koji se sastoji od dijelova “Od zemlje do mjeseca” i “Oko mjeseca”. Košta 700 kuna.

image
Harry Potter i Red feniksa

- Izdanja Algoritmova Harryja Pottera su se razdivljala po Njuškalu u zadnje vrijeme. Mi smo je, dok je bila u opticaju, prodavali za 160 kuna. Radi se konkretno o "Harry Potter i Red feniksa", sedam je knjiga u serijalu, a ova je bila najskuplja. Ostale su bile po nižoj cijeni. To izdanje sada na Njuškalu ide i do 500 kuna – kaže nam Pletikos o knjizi na koju u Hrvatskoj, trenutno, nitko ne polaže prava i ne zna se kada će opet biti izdana. U Studiju imaju još jedan Potterov tom kojega cijene 400 kuna.

Kultna izdanja dobro poznate Biblioteke Vjeverica, uz potpis autora i dobru očuvanost, ne postižu osobitu cijenu. Pletikos navodi sto kuna kao cijenu za ova izdanja.

image
Knjige iz Biblioteke Vjeverica
Jutarnji List

Kao još jednu interesantnu knjigu iz ponude “Studija” izdvaja i dječju knjigu “Marko u Jugoslaviji” (“Marko in Jugoslawien”). Napisala ju je Astrid Lindgren, autorica “Pipi Duge Čarape”. Knjigu prate i fotografije renomirane fotografkinje Ane Riwkin-Brick, koja se i potpisala na izdanje koje drže u Studiju. Cijena te knjige je 800 kuna, a 1962. objavili su je Rabén & Sjögren na njemačkom jeziku.

Od raritetnih izdanja u svom antikvarijatu, Pletikos izdvaja i knjigu za djecu "Čiča Tomina koliba", američke autorice Harriet Beecher-Stowe. Godina izdanja je 1920., a knjiga košta 400 kuna. Tu je i knjiga grupe autora, I. i II. Hrvatski tjedan majke i djeteta I-X, koja je zapravo set od 10 vrlo rijetkih knjižica izdanih povodom I. i II. Hrvatskog tjedna majke i djeteta za vrijeme NDH. Knjižice su, kažu nam iz antikvarijata, u izvrsnom stanju, s prekrasnim ilustracijama u boji renomiranih ondašnjih umjetnika. Set endehazijske literature košta 1800 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:34