TEŠKO OŠTEĆENJE

Šokantna ispovijest mlade majke: ‘Tužit ću doktora, zbog ozljede na porodu život mi se pretvorio u pakao‘

Trudnica pred porod/Ilustracija

 Rafael Ben-ari/Alamy/Alamy/Profimedia/Rafael Ben-ari/Alamy/Alamy/Profimedia
Umjesto da uživa sa svojom djevojčicom, koja uskoro puni dva mjeseca, Ksenija svakodnevno pati

Ksenija Filipović (36) iz Medveđe na jugu Srbije podnijet će prijavu inspekciji protiv Opće bolnice u Leskovcu, a razmišlja i o tužbi, jer su joj najljepši dan u životu kada je rodila svoju djevojčicu - pretvorili u dan koji će pamtiti po lošem. Naime, prilikom poroda liječnik joj je probio zid između analnog i vaginalnog dijela, pa je odmah nakon što je rodila djevojčicu pod rotacijskim svjetlima hitne upućena u Univerzitetski klinički centar Niš gdje je hitno operirana, ali i danas bez obzira na to, ima probleme, piše srpski Telegraf.

Ksenija je 22. ožujka rodila zdravu djevojčicu nakon što joj je u 34. tjednu trudnoće puknuo vodenjak.

U bolnicu je stigla u trećem porođajnom dobu, a nakon što je sat vremena bila spojena na CTG ubrzo je rodila. Međutim, tvrdi kako joj je u jednom trenutku prilikom poroda liječnik stavio ruku u vaginalni otvor i probio joj stijenku rodnice.

- Kada sam ga pitala što mi je to učinio, rekao je: 'Pa, znaš, imala si zatvor'. A nisam ga imala. Bila sam izbezumljena. Rekao je: 'To nam nije trebalo'. Počela sam drhtati, pokrili su me, a bebu su odmah odnijeli. Samo su mi dali da je vidim, nisam je ni pomilovala. Odmah su je odveli. Nisam bila svjesna da je mi je ozlijedio debelo crijevo i taj zid između analnog i vaginalnog dijela. Rekao je samo: 'Nije nam to trebalo', ali nisam znala na što se odnosi. Samo sam osjetila užasnu bol. Porođaj naspram tog njegovog je ništa.

Liječnik je, kako navodi, pozvao još dvojicu liječnika i jednu liječnicu, koji su je pregledali.

- Nije bio opušten, samo je ponavljao: 'Ovo nam nije trebalo'. Kada su me pregledali rekli su: 'Ovdje se ne može ništa učiniti, hitno za Niš.' Tada mi je rekao: 'Tamo su stručniji, bolje je da ideš tamo. Ipak je Niš, klinički centar'. Napisali su mi otpusno pismo i odmah su me poslali za Niš pod rotacijom. Stigla sam tamo oko 12 sati. Cijelo vrijeme sam u vozilu hitne primala u infuziju i bila sam pod pratnjom medicinskih sestara. U Nišu su me pregledali, rekli su mi odmah da idem na operaciju i odveli u salu. Ne znam koliko je trajala operacija, znam da sam se probudila u šok sobi. Kirurg i ginekolog koji su me operirali su mi rekli da ću biti dobro i da ću se izvući. Mislila sam samo na bebu, što se s njom dogodilo. Nakon dva i pol sata sam prešla u poluintenzivnu. Svi liječnici koji su me pregledali su se samo čudili. Govorili su da uvijek greške Leskovca spadnu na Niš. Imala sam sreću da su me zaista operirali vrhunski kirurzi - navodi Ksenija, koja za liječnike i sestre u Nišu ima samo riječi hvale.

Nakon svega što joj je učinjeno, Ksenija sada obje nužde vrši iz jednog otvora. Umjesto da uživa sa svojom djevojčicom, koja uskoro puni dva mjeseca, ona se svakodnevno pati.

- Kada sam došla kući, shvatila sam da vršim svaku nuždu iz vagine. Meni analni dio ne funkcionira nikako. Svaki drugi četvrtak idem na kontrolu za Niš. Doktori koji su me operirali su pokušali vratiti zid. Rekli su da se može dogoditi čudo i da sve zaraste kako treba, a ako ne, da mogu ponovno na operaciju. Uglavnom, ja svaki dan po preporuci liječnika, nakon svake nužde, moram sjediti u lavoru s morskom solju da ne bih dobila infekciju, a već sam jednom imala. Meni suprug radi, beba mi je mala, mama mi je tu sada, a kada ona ode, kako ću ja sjediti u lavoru pored bebe - pita se Ksenija kojoj je rečeno da joj je crijevo puklo 3 do 5 centimetara pri porodu jer je imala zatvor.

Ravnatelj Opće bolnice Leskovac dr. Nebojša Dimitrijević rekao je za Telegraf.rs da je povodom spomenutog slučaja formirana Komisija za unutrašnju provjeru kvalitete stručnog rada zdravstvenih radnika koji su sudjelovali pri porodu Ksenije Filipović. Međutim novinari su saznali da je Komisija formirana tek nakon što su toj zdravstvenoj ustanovi poslali pitanja vezana uz ovaj slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20