SLATKE BRIGE

Šest žena iza Špancirfesta: ‘Zatražila slobodno poslijepodne, otišla u Županijsku palaču i vjenčala se‘

Organizatorice ovogodisnjeg Špancirfesta iz Turističke zajednice

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Iza festivala koji generira promet od oko 10,5 milijuna eura, stoje isključivo žene kojima je naporan rad istovremeno i zadovoljstvo

Pet je sati ujutro. Tu, na obali, sunce se već diglo iznad mora. Nagoviješta još jedan vreli dan na koncu srpnja. Smiljana tek usput pogleda kroz prozor, upije djelić atmosfere i zatvara škure. Jarka svjetlost sunčevih zraka udara u ekran laptopa. Radit će do osam, kad se bude muž i djeca, provesti s njima obiteljski dan na moru, a navečer oko 23 sata, kad oni odu na spavanje, Smiljana će ponovno za laptop. Otvorit će škure da osjeti blagi ljetni povjetarac bude li sreće da zapuše. Svakim danom bliže varaždinskom Špancirfestu, festivalu danas poznatom ne samo u Hrvatskoj nego i Europi, ekipa koja je radila na organizaciji bila je sve je nervoznija. Sve treba biti savršeno, same su visoko podigle ljestvicu.

Da, u ženskom rodu, "same", jer iza festivala u koji su uloženi stotine tisuća eura i koji, prema podacima Porezne uprave, generira promet od oko 10,5 milijuna eura, što je za kontinentalni turizam izuzetno respektabilna brojka, te koji u deset dana posjeti i 300.000 gostiju i ima više od 500 programa, stoje isključivo žene. Njih šest: Jelena Toth, Smiljana Mlakar, Tihana Ciglar, Tatjana Sever, Dorotea Solomun i Stella Žunić. Stella mijenja Anu Zorman Klinec dok je na porodiljnom dopustu. I dok Smiljana krade sate od godišnjeg, ni ostalih pet ne miruje. Kolovoz i mama, naviknuti su njihovi klinci, rijetko se nađu u istoj rečenici.

image

Špancirfest 2023.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Jedan od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj, Špancirfest - festival dobrih emocija, ove godine ima svoje jubilarno, 25. izdanje. Otvoren je u petak, 18. kolovoza, a "španciranje" završava u nedjelju, 27. kolovoza. To je i glazbeni i ulični festival; i kazališni, i gastronomski, i kreativni, i tradicijski, i partijanerski festival - piše na web stranici Špancirfesta. Tijekom deset dana, koliko traje, nižu se programi - koncerti na tri pozornice, ulični performansi, kreativne radionice, Burger fest, Street food zona... Izlagača je 210. U sklopu Špancirfesta svake se godine otvara i Vinski grad na prostoru ispred dvorca/utvrde Stari grad koji datira iz 12 stoljeća.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

U jednoj od uličica koje se poput lepeze prostiru oko Stančićeva trga smještena je i Turistička zajednica grada Varaždina, u kojoj rade junakinje naše priče. Šest žena različitih karaktera, temperamenata, interesa i sudbina, povezane su ljubavlju prema Špancirfestu. Nije to samo ljubav, to je i velika strast koja za neke od njih traje već gotovo dva desetljeća. Jedna se tajno udala na Špancirfestu, drugu je mama kao bebu u kolicima gurala uz ulične performere, treća u to vrijeme slavi godišnjicu braka, četvrta rođendan.... Slavljenica Jelena Toth (45) šefica je varaždinske Turističke zajednice, kojoj, kad je 2016. godine izabrana na tu poziciju, nisu predviđali dugi staž.

image

Špancirfest 2023.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nasljednica Branke Tropp, legende varaždinskog turizma i osnivačice Špancirfesta, osuđena je na oprez.

- Mali je grad, pa je svaki trač došao do mene - da ću uništiti Špancirfest, gradsku svetinju, a ako i preživi, da neću tu dočekati sljedeći; da sam došla preko veze iako su dva prethodna natječaja pala. Tko god da je naslijedio Branku, ne bi bio dovoljno dobar. Ali, evo me, tu sam, nisam upropastila Špancir, ide dalje i osvaja nagrade. Prije šest smo godina, 2017., dobili nagradu za top-manifestaciju u Hrvatskoj, dolazi nam sve više ljudi, sve je više i sadržaja - zadovoljna je Jelena.

Iako su joj spočitavali političko zaleđe, Jeleni Toth ovo je već treća gradska vlast, sve su bile različitih političkih opcija. Radoholičarka je.

- Jako ozbiljno shvaćam svoj posao, posvećena sam mu 110 posto i imam tek mrvicu privatnog života. Tri prijateljice moj su privatni svijet, nekad smo jako puno izlazile, one danas imaju obitelji, a ja imam roditelje, brata i sedmogodišnjeg nećaka Nou, kojeg obožavam - kaže Jelena Toth.

Idealno ljeto za nju je izležavanje na plaži, ali u sedam godina na ovom radnom mjestu ljeti se odmarala samo jedan produženi vikend.

image

Jelena Toth

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- I bila je to totalno loša ideja jer većinu sam vremena provela na telefonu. Zato radije odlazim u rujnu - smije se.

Vjeruje da muževima i partnerima cura iz ureda nije lako. One se zezaju da se svake godine za vrijeme Špancira "razvode" kako bi prvog dana nakon završetka s muževima započinjale novi medeni mjesec.

Je li namjerno birala ženski tim?

- Nisam, ali ta je ženska energija vrlo pozitivna, sve smo na sličnoj valnoj dužini i dobro surađujemo - kaže.

Sumnjičavi smo. Skupina kreativnih žena, različiti karakteri, a sve jake i samostalne... miriše na nevolju.

- Jasno da bude i fajta. Prednost je, ali ponekad mislim i mana, to što smo sve vrlo emotivno vezane za ovaj posao. Svaka svoju osobnu priču vezanu uz Špancir, sve ga mi doživljavamo kao naše dijete. Još da nam se oni dani u mjesecu kad prorade hormoni potrefe.... - smije se.

image

Smiljana Mlakar

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Svaka njihova minuta u ovo je doba godine puna adrenalina. Ogroman je to posao. Na jednoj od pozornica vraćaju i nekoć vrlo atraktivan program World music. Glazba iz raznih krajeva Europe različitih žanrovskih stilova bila je zaštitni znak Špancirfesta. Na ostalim, pak, pozornicama neki od ovogodišnjih izvođača su Franz Ferdinand, TBF, Grupa Cambi, Silente, D.J Krnya, Buč Kesidi, Parni Valjak feat. Igor Drvenkar, Perpetumm Jazzile, Jocker Out, Neno Belan...

Svi su relevantni glazbenici hrvatske scene i regije nastupili na Špancirfestu. Massimo, Oliver, Đorđe Balašević, Gibonni, Dubioza kolektiv i svjetski poznate izvođače Manu Chao, Morcheeba, Skunk Annasie, Blondie, UB40, Gipsy Kings... Kad dođu u grad, sve ih "bedina" Tihana Ciglar (37). Brine se za sve što im treba, od tehnike do zamjene bijelih ručnika sivima s plavim prugama, prema želji domaćeg izvođača. A zna se pobrinuti i za kupnju čarapa hiphoperu pet minuta prije izlaska na pozornicu. Usto je i šefica izlagačima. Ovo joj je 14. Špancirfest. Razgovaramo navečer, nakon što je poslije posla uspjela uhvatiti još budnu djecu. Sin Teo (12) vratio se s hrvanja, kći Elena (7) s plesa.

image

Dorotea Solomun

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prije "Špancir-kaosa" uspjeli su početak srpnja provesti na moru.

- Već 14 godina život nam se ljeti vrti oko Špancirfesta. Kad sam došla, bila sam strašno ponosna što sam dio tima, emocije su bile jake - kaže.

Tihana je druga najmlađa među curama, ali i druga po duljini staža na Špancirfestu. Voli raditi s izlagačima jer među njima su i oni koji otpočetka sudjeluju na festivalu.

- Oni su izgradili Špancirfest dok još nije bilo svih ovih programa, kad je ulica bila glavna. Primjerice, cijela obitelj Vrbanec iz Čakovca bavi se keramikom, svatko od njih, majka, sin i kći, ima svoju tvrtku i svi su tu od početka, već 24 godina - kaže Tihana.

image

Tatjana Sever

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Svake se godine Špancirfest širi i uskoro će stara gradska jezgra Varaždina cijela biti njegova pozornica. Festival već ima ekskluzivan status. Kreativnica u Uskoj ulici ima mjesta za 25 izlagača, a stiglo je 60-ak prijava, pa je ova umjetnička, hand made zona, Kreativnica, proširena još dvjema ulicama. Ručni rad je uvjet, a prednost imaju mladi dizajneri.

Iako je Špancir njihovo dijete, nerijetko se dogodi da ga žene iz ove priče ne stignu niti obići. Ured TZ-a tih deset dana festivala radi od jutra do 21 sat, a uglavnom se ostane dok ne završi i zadnji koncert toga dana.

- Prošle smo godine pokušali raditi u smjenama, ali nije uspjelo. Ma i bolje jer doma sam samo nervozna čekajući kada će zazvoniti telefon - slažu se.

image

Tihana Željeznjak Ciglar

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Smiljana Mlakar žena je s najviše Špancira u nogama, ovo joj je 18. Njezina su briga ulični performansi, vrlo atraktivni segment festivala. Na svojem je prvom Španciru, 2004. godine, volontirala kao slastičarka, u baroknom je kostimu na štandu TZ-a prodavala čokoladu Špancirfesta.

- Festival je kvantitativno i kvalitativno rastao, ali jedno je od početka dosad isto: energija nas i energija posjetitelja - kaže Smiljana.

Za jednog je Špancira, onog 2010. godine, zatražila slobodno poslijepodne, otišla u Županijsku palaču i vjenčala se.

- Bio je 20. kolovoza, nitko nije znao kamo ću. Bila sam u visokoj trudnoći. Špancir je završio 4. rujna, a moj Grgur je na svijet došao 14. rujna - smije se.

image

Stella Žunić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ulični performansi zahtjevan su dio. Gledaju ih gosti svih preferencija, pa moraju zadovoljiti različite ukuse. - Ove godine među njima je i inovator i skladatelj s programom Orkestar sirena. Radi se o lokomotivama sa sirenama koje uvijek uz sebe vežu negativnu konotaciju, a on ih povezuje u harmonij, većinom su stranci budući da je potražnja na Špancirfestu za street performansima prerasla dostupnu ponudu u Hrvatskoj.

Stelli Žunić (24) odmalena je gradski šušur u kolovozu ono za što živi cijelu godinu. Na svoj je prvi Špancirfest 1999. godine došla kao dvomjesečna beba u kolicima. Bio je to prvi Špancirfest općenito. Danas, 24, godina poslije, mijenja Anu Zorman Klinec koja je na porodiljnom.

- Odrasla sam uz Špancir i uvijek sam htjela i ja raditi nešto na festivalu, pa sam se 2018. godine prijavila kao volonterka. Od tada do danas svaki Špancir provodim za infopultom, bavim se webom, akreditacijama i Herojima ulica. Često se osjećam kao meteorološka stanica. Ljudi stalno zovu i pitaju hoće li biti kiše - širokog osmijeha govori Stella.

image

Špancirfest 2023.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Kad kaže da svaki dan sretna dolazi na posao, vjerujemo joj zbog količine entuzijazma u glasu.

- Svaki trenutak u uredu mi je baš lijep - zaključuje. Uz pripreme za Špancirfest stigla je pisati i diplomski na studiju socijalne pedagogije.

Ana Zorman Klinec (39) koju Stella mijenja prije dva je mjeseca rodila svoje drugo dijete, kći Unu. Ime je Uni izabrao brat Lovro (5). Ani je čudno što u vrijeme priprema za festival, njoj osmi po redu, nije dio hektične atmosfere u uredu u kojemu je stalno gužva, telefoni ne prestaju zvoniti, a radi se od jutra do mraka. Za naših je šest junakinja priprema za Špancirfest kao da se pripremaju za neki osobni važan događaj. Sve te žene iskreno "grizu". Ana je bivša vrhunska sportašica, bavila se streličarstvom, bila je državna reprezentativka. Na Španciru je zadužena za promociju, društvene mreže, birokraciju...

image

Špancirfest 2023.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Čudno je bez strke i ne biti stalno na telefonu, ali doma sam i uživam sa svojima, lijepo mi je - sretna je.

Tatjana Sever (41), koja se bavi knjigovodstvom, živi svoj peti Špancirfest. Kraj kolovoza za nju, osim puno posla, ima posebno značenje.

- Suprug Darko i ja slavimo godišnjicu braka, ove godine 19. po redu. I taj je dan samo za nas dvoje - može si to priuštiti jer ženu od brojki pravi posao čeka tek nakon završetka festivala. Obitelj je, kaže, naviknuta na radni ritam, a Špancir je za nju samo čista pozitiva. U srpnju odlaze na obiteljsko kampiranje i sretna je što kći Sara (17) još uvijek želi ići s njima.

image

Špancirfest 2023.

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Jedini koji se duri kad je Špancir je Maks, sibirski haski, jer mu ne posvećujem vrijeme na koje je naviknut - zaključuje sa žaljenjem. Posao joj se često preklapa s onim Dorotee Solomun (51), maherice za projekte. Priča o svim njezinim projektima zaslužila je biti ispričana sama za sebe. Samo ove godine TZ ih ima 14 plus tri na čekanju. Žena koja zrači pozitivom, znanjem i energijom svoj posao ne radi, ona ga živi.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Jako smo brižni kako bismo ostvarili sve predviđene programe, a ne financiramo ih sami, nego novcem ministarstava, fondova... Ove nam godine na Španciru nastupa i belgijski bend Rumbaristas, s kojim smo se povezali putem jednog projekta Most. Na otvorenju će plesati 32-oje mladih plesača iz cijele Europe, koje dovodimo putem projekta Kreativna Europa - nabraja Dorotea.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Njezino znanje da pribavi novac koji se nudi raznim programima naprosto je nenadmašno. Suprug Ivica Solomun, nekad poznati nogometni golman, djeca Fani i Ante, danas odrasli, naviknuti su na ženu i majku nezasitne volje za znanjem. Između dva Špancira puno putuju. Voli otići u Bašku i Unčane, selo netaknute prirode na Baniji, zaboravljeno od svijeta.

Nakon 300.000 ljudi koji prođu Varaždinom tijekom Špancira, Baška i Unčani su melem za dušu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:55