SIMEON STEFANOVIĆ

Riječki srednjoškolac na nov način riješio stari matematički problem i zapanjio Ruse: ‘Nisam znao da je mnogima kompliciran‘

Srednja škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci; Simeon Stefanović (u krugu)
 Tea Cimas/Cropix; Srednja škola Za Elektrotehniku I Računalstvo
‘Riješio sam ga na puno lakši način koji je razumljiv mnogima i za to sam dobio posebnu pohvalu‘, rekao je riječki srednjoškolac

S dvije godine brojio je do deset na tri jezika, s četiri je znao cijelu tablicu množenja, tada je već rješavao i sudoku, a u trećem razredu osnovne škole riješio je matematički zadatak s državne mature za koji se u medijima tvrdilo da je tadašnjim maturantima zagorčao ispit.

Simeon Stefanović, učenik drugog razreda Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci, dvostruki je državni prvak iz matematike i informatike, iza sebe ima 16 sudjelovanja na državnim razinama natjecanja, niz osvojenih mjesta u samom vrhu, ali i riješen Radonov teorem na način na koji ga dosad nitko nije riješio, piše Novi list.

- Ove sam godine osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, varijanta B, kao i prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji osnove informatike za strukovne škole. Na natjecanja idem od drugog razreda osnovne škole. Krenuo sam s Klokanom bez granica, a od 5. razreda redovito idem na školska, županijska i državna natjecanja - rekao je mladi Riječanin za Novi list.

- Ove sam godine sudjelovao i na matematičkom Turniru gradova sa sjedištem u Moskvi koje se održalo online zbog pandemije. Dobili smo skup zadataka među kojima je bio i Radonov teorem. Nisam znao da se radi o nečemu što je mnogima komplicirano. Riješio sam ga na način na koji ga nitko dosad još nije riješio. Na puno lakši način koji je razumljiv mnogima i za to sam iz Moskve dobio posebnu pohvalu - dodao je.

Osvojio je i Oskar znanja za prošlu školsku godinu i to za prošlogodišnje prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, za koju kaže da je voli oduvijek. I prije nego je krenuo u školu, privlačile su ga prirodne znanosti te je često, kaže, znao s majkom razgovarati o brojevima i tražiti da mu postavlja zadatke.

- Roditelji su mi velika podrška, posebno mama s kojom sam još kao mali radio matematiku. Kad sam bio u trećem razredu osnovne škole, po medijima se pisalo o zadatku iz matematike s državne mature koji je maturantima predstavljao velik problem. Mama mi ga je pročitala, a ja sam ga bez papira i olovke riješio. U osmom sam razredu iz zabave išao rješavati zadatke više razine matematike s državne mature - rekao je Stefanović.

Od prvog je školskog dana odlikaš, a iako su mu prirodoslovni predmeti najdraži, nema problema ni s drugima.

- Jako volim čitati. Čitam sve i ne biram. Volim slobodno vrijeme provoditi učeći, ali volim zaigrati i nogomet i stolni tenis s prijateljima. Za školu gotovo i ne učim jer kroz pripreme za razna natjecanja školsko sam gradivo već prošao. Tako da mi je dovoljno samo se prisjetiti prije testa - rekao je Stefanović.

U školi mu je zapravo dosadno jer gradivo koje se uči on je već odavno prošao. I tako je od prvog dana školovanja jer u prvi je razred krenuo sa znanjem računanja, množenja, čitanja i pisanja.

Priprema za natjecanja, kaže, sasvim je druga priča jer tu je vrlo često prepušten sam sebi i vanjskim mentorima iz Centra tehničke kulture te udruge Mladi nadareni matematičari koja mahom okuplja studente.

- Na natjecanjima je gradivo koje se ne radi u školi i potrebno je dodatno raditi. Treba puno volje, vremena i želje. Poznata je stvar da hrvatski školski sustav ne prepoznaje nadarenu djecu. S njima se ne radi i uglavnom su prepuštena sama sebi. Opstanu samo oni koji imaju volje i želje sami raditi. Ima i profesora koji se trude i pomažu. Svaka čast izuzecima, ali nisu svi takvi - rekao je Stefanović za Novi list.

Stefanović je Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo odabrao zato što 50 posto programa otpada na stručne predmete, odnosno ono što ga zanima. U budućnosti se, kaže, vidi u znanosti te školovanje planira nastaviti na riječkom Tehničkom fakultetu ili zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2022 15:06