ALŽIR UZ IMANE

Progovorio otac alžirske boksačice i svima pokazao njezin rodni list: ‘Nemoralni ste, znam koji je cilj ove hajke na moje dijete!‘

Imane Khelif

 Mohd Rasfan/afp/profimedia/Mohd Rasfan/afp/profimedia
"Ona je naš uzor i želimo biti poput nje i poštovati Alžir", rekao je Amar novinarima

Amar Khelif, otac alžirske boksačice Imane Khelif, kaže da su napadi na njegovu kćer, koja je izazvala kontroverzu zbog sudjelovanja na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je pala na testu testosterona, ‘nemoralni‘ te joj je pred novinarima Daily Maila poručio da ide do kraja i osvoji zlato za svoju zemlju.

Khelif je dospjela na naslovnice diljem svijeta i postala jedna od natjecateljica o kojima se najviše priča nakon što je njezina protivnica Angela Carini odustala samo 46 sekundi nakon njihove borbe.

25-godišnjakinja je bila jedna od dvoje sportaša izbačenih s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u New Delhiju nakon što nisu ispunili kriterije rodne podobnosti. Ti testovi često izazivaju dvojbe i njihova primjena mijenjala se tijekom godina.

image

Imane Khelif

Mohd Rasfan/Afp

Međunarodni olimpijski odbor je potvrdio da ne postoji pitanje njene kvalificiranosti za sudjelovanje u ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

Iako je Imane sada prošla u četvrtfinale, njezin napredak u turniru dio publike i natjecatelja smatra nepoštenim.

"Ovi kritičari i glasine imaju za cilj destabilizirati Imane, ne žele da ona bude svjetska prvakinja. Kažem joj da dokaže da su u krivu u ringu i nadam se da će odati počast Alžiru i arapskim zemljama i osvojiti zlatnu medalju. Ona je naš uzor i želimo biti poput nje i poštovati Alžir", rekao je njezin otac, koji je pokazao službeni dokument od 2. svibnja 1999. godine, u kojem se navodi da je Khelife rođena kao žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:05