EPILOG KAOTIČNE EVAKUACIJE

Priča dječaka kojeg je otac u očaju predao vojniku dobila sretan kraj: Nitko nije mogao suspregnuti suze

Sohail Ahmadi vraćen je obitelji

 Omar Haidari via EyePress/AFP
Otac je očajničkim činom pokušao spasiti Sohaila Ahmadija i više ga nije mogao pronaći. Svojoj kući je dječaka odveo taksist

Dječak koji je u očaju predan vojniku preko zida zračne luke u kaosu evakuacije američkih snaga iz Afganistana, pronađen je i u subotu je ponovno spojen sa svojom rodbinom u Kabulu.

Sohail Ahmadi imao je tek dva mjeseca kada je nestao 19. kolovoza prošle godine dok su tisuće ljudi pokušavale napustiti Afganistan nakon što su vlast u zemlji preuzeli talibani.

Nakon Reutersove priče objavljene u studenom zajedno s njegovim slikama dječak je pronađen u Kabulu, gdje ga je 29-godišnji taksist Hamid Safi pronašao u zračnoj luci i odveo kući kako bi ga odgajao kao svoga sina.

image
Mohd Rasfan/AFP

Nakon više od sedam tjedana pregovora i molbi te na kraju kratkog policijskog pritvora, Safi je napokon vratio dijete ushićenom djedu i drugim rođacima koji su još u Kabulu, prenijela je agencija.

Oni kažu kako će sada tražiti način da se Sohaila ponovno spoji s njegovim roditeljima i braćom i sestrama koji su evakuirani prije nekoliko mjeseci u Sjedinjene Države.

Tijekom kaotične evakuacije iz Afganistana tijekom ljeta, Mirza Ali Ahmadi, dječakov otac koji je radio kao zaštitar u američkom veleposlanstvu, i njegova supruga Suraya strahovali su da će njihov sin biti zgnječen u gomili dok su se kretali prema vratima zračne luke na let za SAD.

Predao vojniku sina iz očaja

Ahmadi je rekao Reutersu početkom studenog da je toga dana u očaju Sohaila predao preko zida vojniku za kojeg je vjerovao da je Amerikanac, uvjeren da će uskoro uspjeti prijeći preostalih pet metara do ulaza kako bi ponovno došao do sina.

Upravo u tom trenutku talibanske snage potisnule su gomilu i trebalo je proći još pola sata prije nego što su Ahmadi, njegova supruga i njihovo četvero djece uspjeli ući unutra.

No, do tada dječaka više nije bilo nigdje.

image
Mohd Rasfan/AFP

Ahmadi je kazao da je očajnički tražio svog sina po zračnoj luci, a službenici su mu rekli da je vjerojatno odvojeno od njih odveden iz zemlje te da bi se kasnije mogao ponovno spojiti s njima.

Ostatak obitelji je evakuiran i na kraju su završili u vojnoj bazi u Teksasu. Mjesecima nisu imali nikakvih informacija o tome gdje im je sin.

Ovaj slučaj ukazuje na nevolje mnogih roditelja odvojenih od svoje djece tijekom hitne evakuacije i povlačenja američkih snaga iz zemlje nakon 20-godišnjeg rata.

Budući da trenutačno nema američkog veleposlanstva u Afganistanu, a međunarodne su organizacije preopterećene, afganistanske izbjeglice imaju problema s nalaženjem odgovora o vremenu ili uopće mogućnosti ovako složenih ponovnih ujedinjenja obitelji.

Ministarstvo obrane SAD-a, State Department i Ministarstvo domovinske sigurnosti u subotu nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

image
Omar Haidari via EyePress/AFP

Taksist prisvojio dječaka

Istog dana kada su Ahmadi i njegova obitelj odvojeni od Sohaila, Safi se provukao kroz vrata zračne luke u Kabulu nakon što je odvezao bratovu obitelj, koja je također bila spremna za evakuaciju.

Safi je rekao da je pronašao Sohaila samog kako plače na tlu. Kaže da je, nakon što je bezuspješno pokušao pronaći bebine roditelje, odlučio dijete odvesti kući svojoj supruzi i djeci.

On ima tri kćeri i kaže kako je najveća želja njegove pokojne majke bila da dobije sina.

Tada je odlučio da če zadržati dječaka. "Ako se pronađe njegova obitelj, dat ću im ga. Ako ne, odgajat ću ga sam", rekao je za Reuters u intervjuu krajem studenog.

image
Mohd Rasfan/AFP

Kaže da je Sohaila odveo liječniku na pregled nakon što je pronađen i ubrzo uključio dijete u svoju obitelj. Dječaka su dali ime Mohammad Abed i na Facebook stranici objavili zajedničku fotografiju sve djece.

Nakon što je Reutersova priča o nestalom djetetu izašla u javnost, neki od Safijevih susjeda - koji su mjesecima ranije primijetili da se iz zračne luke vratio s bebom - prepoznali su djecu s fotografije te objavljivali komentare o mjestu gdje se nalaze.

Ahmadi je zamolio svoju rodbinu koja je ostala u Afganistanu, uključujući svog 67-godišnjeg svekra Mohammada Qasema Razawija, koji živi u sjeveroistočnoj pokrajini Badakhshan, da potraže Safija i zamole ga da vrati Sohaila obitelji.

Hamid Safi odbio predati bebu

Razawi je rekao da je putovao dva dana i dvije noći u glavni grad noseći darove - uključujući zaklanu ovcu, nekoliko kilograma oraha i odjeću - za Safija i njegovu obitelj.

No, Safi je odbio predati dječaka, inzistirajući da on također želi biti evakuiran iz Afganistana sa svojom obitelji. Safijev brat, koji je evakuiran u Kaliforniju, kazao je da nema zahtjeva Safija i njegove obitelji za ulazak u SAD koji bi bili u tijeku.

Obitelj dječaka zatražila je pomoć od Crvenog križa koji, između ostaloga, provode misiju pomoći ponovnom povezivanju osoba razdvojenih u međunarodnim krizama, ali kažu da su od te organizacije dobili vrlo malo informacija.

Glasnogovornik Crvenog križa, pak, kazao je kako ne komentira pojedinačne slučajeve.

image
Mohd Rasfan/AFP

I na kraju, nakon što su već naslućivali da su ostali bez ikakvih mogućnosti, Razawi je kontaktirao lokalnu talibansku policiju kako bi prijavio otmicu. Safi je Reutersu rekao da je odbacio optužbe te rekao da se za bebu brine, a ne da ju je oteo.

Prijava je istražena i potom odbačena, a lokalni policijski zapovjednik kaže da je pomogao dogovoriti nagodbu, koja je uključivala i sporazum koji su obje strane potpisale otiskom palca.

Razawi kaže da je dječakova obitelj na kraju pristala nadoknaditi Safiju oko 950 dolara za troškove koje je imao za brigu o Sohailu tijekom pet mjeseci.

Vraćen rodbini u prisustvu policije

"Dječakov djed nam se požalio te smo pronašli Hamida Safija i na temelju dokaza koje smo imali prepoznali smo bebu", rekao je Hamid Malang, glavni kontrolor lokalne policijske stanice.

"U dogovoru s obje strane, beba će biti predana njegovom djedu", rekao je Malang u subotu.

U prisustvu policije i uz puno suza dječak je napokon vraćen rodbini. Razawi kaže da su Safi i njegova obitelj shrvani gubitkom Sohaila.

image
Mohd Rasfan/AFP

"Hamid i njegova supruga su plakali. I ja sam plakao, ali sam ih uvjerio da su oboje mladi, Alah će im dati muško dijete. Ne jedno, nego nekoliko. Zahvalio sam oboje što su spasili dijete u zračnoj luci", rekao je Razawi.

Roditelji dječaka rekli su za Reuters da su presretni jer su svojim očima vidjeli ponovno okupljanje putem videokonferencije.

"Ima slavlja, plesa, pjevanja. To je kao vjenčanje", rekao je Razawi.

Sada se Ahmadi i njegova supruga i ostala djeca, koji su se početkom prosinca uspjeli odseliti iz vojne baze i smjestiti se u stan u Michiganu, nadaju da će Sohail uskoro biti doveden u SAD.

"Moramo vratiti bebu njegovoj majci i ocu. To je moja jedina odgovornost. Želja mi je da im se vrati", zaključio je Sohailov djed.

image
Mohd Rasfan/AFP
image
Mohd Rasfan/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:46