MOŽE LI LUĐE

Potpredsjednik je zemlje, profesionalni nogometaš i otac najmanje 50-ero djece!

Ronnie Brunswijk
 Screenshot
Tu ne završava priča o Ronnie Brunswijku. Naime, osebujni nogometaš je optužen i za šverc kokaina

Postariji debeljuškasti čovjek, nekih 60-tak godina, kojem se obli, adipozni trbuh zrcalio ispod uskog bijelo-crvenog dresa, istrčao je, uz delirij razdraganih navijača, na centar igrališta surinamskog nogometnog kluba Inter Moengotapoe, predvodeći svoju ekipu u odgovornom međunarodnom susretu.

Neupućeni putnik namjernik koji je nabasao na gradski stadion "Ronnie Brunswijk", pomislio bi da je riječ o nekoj utakmici veteranske lige, ali prevario bi se. Bila je to utakmica omiljenog mjesnog kluba s Olimpijom iz honduraške Tegucigalpe u CONCACAF ligi.

Taj isti neupućeni putnik namjernik iznenadio bi se da taj vremešni kapetan kluba nosi isto ime kao i stadion, a još više da se radi o istom čovjeku. Uskoro bi se priviknuo da je čovjek istog imena, najstariji nogometaš u povijesti Latinske Amerike, koji je igrao neku službenu utakmicu i vlasnik i direktor Intera, ali ni tu iznenađenjima nije kraj - Ronnie Brunswijk još je i potpredsjednik Surinama, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, najpoznatija po brojnim nizozemskim reprezentativcima koje je dala - Davids, Gullit, Rijkaard, Kluivert, Wijnaldum, Van Dyke - jer nekad je bila kolonijalni južnoamerički posjed te napredne zapadnoeuropske zemlje.

Izabran je na izborima 2020. godine, kao osmi surinamski potpredsjednik aktualnom desetom surinamskom predsjedniku Chandrikapersadu "Chanu" Santokhiju. Nakon tih početnih informacija, ni sljedeće koje dolaze o osebujnom Ronnieju Brunswijku neće biti bizarne ili nadrealne.

Naime, surinamski političar i nogometaš, otac je, kažu, najmanje 50-toro djece, pa je bio i red, da ga u drugom poluvremenu zamijeni sin Demian, i to nakon, kako je pokazala statistika, sasvim solidno odigrane utakmice - 14 uspješnih dodavanja od 17!

No, ipak, njegov nastup nije pomogao voljenom klubu da napravi neki rezultat, jer su vižljasti Hondurašani u mrežu Intera ubacili čak 6 komada, a da njihov besposleni golman nijednom nije popustio.

image

-

No, kako nesreća nikad ne dolazi sama, tako je i Inter, osim sramnog poraza, zadesila još jedna - kapetan, vlasnik i potpredsjednik države neće moći na uzvratni susret. No nemojte se zabrinuti. Nije riječ ni o ozljedi, parnim žutim kartonima ili nekakvim neodložnim državničkim obvezama ili susretu s volšebnim predsjednikom BH Hrvata Zoranom Milanovićem na marginama Opće skupštine UN-a; za sve su opet krivi Nizozemci.

Naime, sud u tamošnjem gradu Haarlemu podigao je optužnicu protiv Ronnieja Brunswijka zbog upletenosti, kako kažu, u šverc kokainom, te se našao na Interpolovoj crvenoj tjeralici, što mu pomalo otežava kretanje po svijetu, ali i smeta u nogometnoj i političkoj karijeri. Neki analitičari smatraju da baš zbog toga nije postao predsjednik države, nego se morao zadovoljiti pozicijom drugog čovjeka, baš zbog nemogućnosti putovanja i službenih posjeta, a taj potez nizozemskog pravosuđa onemogućit će da ikad zaigra za njihovu, barem veteransku reprezentaciju.

I kad ste mislili da je to sve o pitoresknom nogometašu na prinudnom zalasku karijere, kao ohrabrujući putokaz Luki Modriću ili Ronaldu, pokazalo se da je on bio i lider gerilskog pokreta tijekom šestogodišnjeg građanskog rata (1986.-92.) i zapovjednik Oslobodilačke vojske Surinama, poznate kao "Momci džungle", koji su se borili protiv bezočne vojne diktature Desija Boutersea. Njegova vojska sravnila je sa zemljom rodno selo Brunswijka i pobila mnoge njegove suseljane. No, nakon svrgavanja Boutersea, "Momci džungle" postali su dio državnih policijskih snaga, a on je osnovao Liberalno-razvojnu stranku koja trenutno ima tri zastupnika u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:05