ZAMJENA BEBA

Par tuži kliniku za umjetnu oplodnju: ‘Čekaj malo, pa kakve nam je to dijete puti?!‘

Ilustrativna fotografija

 VOISIN/Phanie/Phanie via AFP
Umjesto da dojim svoje dijete, ja sam se vezala za djevojčicu koju sam kasnije bila prisiljena predati, rekla je Daphna Cardinale

Bračni par iz Kalifornije koji se odlučio na medicinski potpomognutu oplodnju, saznao je da su dobili dijete stranca nakon što je klinika za plodnost zamijenila embrije dvaju muškaraca, stoji u tužbi.

Daphna i Alexander Cardinale kažu da su u rujnu 2019. dobili djevojčicu koja nije nimalo nalikovala njima. Nakon DNK testa pronašli su par koji je odgajao njihovu kćer, te su se odlučili na razmjenu djevojčica, prenosi BBC.

Ovo nije prva navodna zbrka tijekom postupka IVF-a. To je postupak tijekom kojeg se ženina jajašca oplode muškim spermijem u laboratoriju prije nego što se embriji implantiraju u maternicu žene. Obitelj Cardinales tuže Kalifornijski centar za reproduktivno zdravlje (CCRH), kao i In VitroTech Labs, embriološki laboratorij sa sjedištem u Los Angelesu koji je zamijenio embrije.

U tužbi se navodi liječnička nesavjesnost, nemar i prijevarno prikrivanje.

"Naša sjećanja na porod uvijek će biti okaljana bolesnom stvarnošću jer je moje dijete rodila druga žena, a beba za koju sam se borila da je donesem na ovaj svijet nije bila moja i nisam ju mogla zadržati", rekla je na emotivnoj konferenciji za novinare u ponedjeljak Daphna Cardinale

Prema tužbi, par je u ljeto 2018. godine zatražio pomoć od klinike za plodnost, a sljedeće je godine Daphna rodila dijete za koje su mislili da je njihovo. Cardinale ističe da joj je "oteta sposobnost da nosi svoje dijete".

U rađaonici, otac je očekivao dijete slično njima, poput njihove starije kćerke, ali se iznenadio kad je vidio da je djevojčica "izašla puno tamnije puti", stoji u tužbi.

"Bilo je toliko uznemirujuće da je Alexander zapravo otišao nekoliko koraka od stola za porođaj, te se naslonio na zid", stoji u tužbi. Gotovo dva mjeseca kasnije obitelj je odlučila napraviti DNK testove kod kuće, koji su u konačnici utvrdili da nisu biološki povezani s djetetom.

"Soba se smanjila, osjetio sam vrtoglavicu i sve je jednostavno utrnulo", rekao je Alexander, prisjećajući se trenutka kada su dobili rezultate DNK testa.

CCRH im je zatim pomogao pronaći kalifornijski par koji je na svijet donio njihovu kćer u razmaku od samo tjedan dana.

Cardinalesova kći je imala oko četiri mjeseca kada su se prvi put upoznali. Nakon nekoliko sastanaka, parovi su se dogovorili da prođu kroz pravni proces službene razmjene beba, što se dogodilo u siječnju 2020. godine.

"Umjesto da dojim svoje dijete, ja sam dojila i vezala se za dijete koje sam kasnije bila prisiljena predati", rekla je Daphna na konferenciji za novinare. Dodala je da je incident bio najteži za sedmogodišnju kćer supružnika, koja se trudila razumjeti zamjenu.

"Užas ove situacije ne može se podcijeniti", stoji u tužbi.

Daphna, licencirana terapeutkinja, i njezin suprug Alexander, kantautor, od tada su oboje tražili psihološku pomoć zbog simptoma anksioznosti, depresije i PTSP-a, stoji u pravnom postupku.

Adam B Wolf, odvjetnik koji zastupa Cardinalese, rekao je da druga obitelj također planira tužiti Kalifornijski centar za reproduktivno zdravlje, ali žele ostati anonimni. Iste te godine još je jedna kalifornijska obitelj otkrila da je njihovo dijete rođeno u drugoj obitelji u New Yorku. Tužili su majku koja je navodno htjela zadržati dijete koje nije bilo njeno, no sudac je kasnije presudio u korist genetskih roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:14