SHOPPING PATROLA

Ovakvi otirači osim što služe za čišćenje cipela, garantiraju i dobrodošlicu s osmijehom na licu

"Ako nosiš račune nema nas doma", "ključ nije ispod otirača", "isključi peglu"... samo su neki od dovitljivih natpisa na otiračima

Teško je zamisliti dom bez ijednog tepiha. Ili barem otirača.

U funkcionalnom smislu, tepisi imaju važnu ulogu apsorpcije zvuka i toplinske izolacije, a otirači služe za čišćenje prljave obuće prije ulaska u kuću ili stan. U estetskom smislu, pak, oni oplemenjuju prostor i podižu izgled doma. Kod otirača je ta dekorativna uloga još izraženija jer svi gosti, od članova obitelji i prijatelja do susjeda, prvi dojam o prostoru u koji ulaze, ali i njegovim ukućanima, stječu već na ulaznim vratima, točnije ispred njih.

Osim za vanjsku uporabu, postoje otirači za međuprostor te unutarnji prostor stambene i poslovne namjene, a izrađuju se od raznih umjetnih i prirodnih materijala, kao što su guma, aluminij, plastika, pšenica ili riža, slama, korov, bambus, kokos...

Prilikom kupnje otirača za ulazna vrata preporuka bi bila odabrati materijal ovisno o podneblju: gdje ima puno vode i vlage, bolji bi odabir bio otirač izrađen od vodootpornog materijala poput kokosovih vlakana ili gume. Međutim, iako su gumeni otirači povoljni, u hladnim, zimskim mjesecima može doći do smrzavanja i pucanja materijala. Ipak, bilo bi dobro da je podloga otirača gumena da se ne bi micao s mjesta i bio klizav. Također, otirači s grubljim vlaknima bolje će odstraniti blato s obuće, a oni mekši preporučuju se u suhom vremenskom razdoblju.

Mogu biti raznih dimenzija i boja, a kako bi otirač bio drukčiji od svih ostalih u susjedstvu, sve više tvrtki i domaćih dizajnera nudi izradu personaliziranih otirača. Većinom se izrađuju od kokosovih vlakana, a zanimljivi su po raznim motivima, ilustracijama i natpisima, od dobrodošlice i prezimena obitelji do izjava iz poznatih filmova i šaljivih, zabavnih citata. A upravo nam malo smijeha svima treba.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

"Uđi ako možeš reći škafičkafnjak", "ako nosiš račune nema nas doma", "ključ nije ispod otirača", "ovdje žive najbolji baka i deda", "isključi peglu", "nadam se da ste ponijeli čokoladu"... samo su neki od dovitljivih natpisa na otiračima koji se nude na domaćem tržištu. Također, odabirom prigodnih ilustracija i citata mogu biti i odličan dar za zaljubljene, rođendane, useljenje...

NiKa OTIRAČI

Materijal: kokosovo vlakno

Dimenzije: 40x60 cm

Cijena: 180 - 220 kn

www.personalizirani-otiraci.eu

Personalizirani otirači isključivo su rađeni ručno, a pri izradi se koriste visokokvalitetne boje koje dobro podnose sve vremenske uvjete i svakodnevnu upotrebu. Za veću dugotrajnost, navodi se na web shopu, nije preporučljivo da su neprestano izloženi kišnom vremenu.

CROtirači

Materijal: kokosovo vlakno (99,5 posto) i polietilensko vlakno (0,5 posto)

Dimenzije: 40x60 cm

Cijena: 250 kn

www.iskrica-dizajn.hr

Mirela Vučić iz brenda Iskrica dizajn ističe da pri izradi koristi puno kistova, strpljenja i preciznosti jer otirače oslikava rukom, a ponekad koristi i šabloniranje. Održavanje je, kaže, jednostavno: otirač treba protresti i usisati.

ČVOR OTIRAČ

materijal: vlakna koja potječu od kokosa

Dimenzije: 60x40 cm

Cijena: 150 kn

www.cvor.hr

Otirači se proizvode strojno na gotovom predlošku u bjelovarskoj tiskari Čvor, koja radi još od 1968. godine. Priznaju da još nisu napravili dva identična. Namjerno ih ne boje crnom bojom nego ih ostavljaju u prirodnom "paljenom" obliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09